Linkovi

Rio Tinto se nagodio sa Aboridžinima čije je istorijsko naselje uništio


Sedište kompanije Rio Tinto u Melburnu
Sedište kompanije Rio Tinto u Melburnu

MELBURN - Multinacionalna rudarska kompanija Rio Tinto postigla je sporazum o restituciji sa grupom Aboridžina, čije su stare kuće u stenama uništene zbog iskopavanja rude gvožđa u Zapadnoj Australiji.

Uništenje lokacije Jukan Gordž, koja dokazuje postojanje ljudskih naselja u Ledenom dobu, nanela je veliku štetu tradicionalnim naseljenicima, narodima Punti Kunti, Kurama i Pinikura.

Nije, međutim, poznato koliko će novca Rio Tinto isplatiti oštećenima.

"Ništa ne može da nadoknadi ili zameni gubitak koji smo osetili unštenjem Jukan Gordža, pa je ovakav ishod više osiguranje da će se nešto dobro desiti u godinama koje dolaze", saopštilo je udruženje tri naroda.

Izvršni direktor kompanije Rio Tinto, Jakob Stausholm, zahvalio je grupi tri naroda na učešću u postizanju dogovora i priznao da je kompanija "prekršila svoje vrednosti i izigrala poverenje time što je dozvolila da se uništi lokacija Jukan Gordž".

Osim uspostavljanja fondacije posvećene očuvanju istorijskog nasleđa, kompanija će učestvovati u restauriranju starih kamenih kuća i okoline u Jukan Gordžu.

Australija je prošle nedelje saopštila da će pooštriti zakone kako bi bolje zaštitila aboridžinsko kulturno nasleđe, ali konkretne mere nisu objavljene.

XS
SM
MD
LG