Linkovi

Vučić: Sa privrednicima iz SAD o ulaganjima u energetiku, IT, zelene tehnologije


Predsednik Srbije Aeksandar Vučić sastao se sa predstavnicima trgovinske misije SAD u oblasti IKT i čiste tehnologije
Predsednik Srbije Aeksandar Vučić sastao se sa predstavnicima trgovinske misije SAD u oblasti IKT i čiste tehnologije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i drugi zvaničnici ugostili su u Palati Srbija privrednu delegaciju Vlade SAD, u kojoj su bili predstavnici 25 kompanija. Sastanku je prisustvovao i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Kako je saopšteno iz Vučićevog kabineta, predsednik Srbije je sa predstavnicima nekih od najvećih američkih globalnih korporacija razgovarao o daljem jačanju ekonomske saradnje, strateškim partnerstvima, kao i o potencijalima za investicije u energetiku, sektor informaciono-komunikacionih i zelenih tehnologija.

Predsednik Srbije je istakao da je ova poseta privredne delegacije SAD prva posle 20 godina i posebno se zahvalio Dejvidu de Falku, zameniku pomoćnika sekretara za trgovinu SAD, koji je "prepoznao Srbiju kao odličnu poslovnu i investicionu destinaciju". Dodao je da su američki privrednici pokazali interesovanje za strateško poslovno partnerstvo.

Vučić je podsetio da američke kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 30.000 ljudi, i naglasio da je u prvih 8 meseci ove godine robna razmena između dve zemlje 854 miliona dolara i da je u porastu.

Kako se navodi na stranici Ministarstva spoljnih poslova Srbije, SAD su jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji, dok je ukupna robna razmena između dve zemlje u 2021. iznosila 996 miliona dolara.

Vučić je istakao da je poslovanje kompanija kao što su Sisko, Del, Aj Bi Em, Orakl... (Cisco, Dell, IBM, Oracle) "čvrsta preporuka za Srbiju".

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa američkim privrednicima
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa američkim privrednicima

Sagovornici su se saglasili da što pre treba krenuti sa konkretizacijom saradnje, kao i da je u tom cilju neophodno intenziviranje susreta privrednika Srbije i SAD, što će predstavljati dalji korak ka realizaciji projekata od obostranog interesa, zaključuje se u saopštenju iz Vučićevog kabineta.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil je u nedavnom intervjuu Glasu Amerike rekao da SAD rade na tome da pomognu Srbiji u energetskoj diversifikaciji, ali nije želeo da kaže koji su konkretno projekti u pitanju. Takođe je nagovestio da je u bliskoj budućnosti moguć sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i Amerike.

XS
SM
MD
LG