Linkovi

Zbog skupljih troškova života mogući nemiri u Evropi na zimu


Cene hrane u Evropi bile su rekordne u martu
Cene hrane u Evropi bile su rekordne u martu

LONDON - U pojedinim evropskim zemljama na zimu bi moglo da dođe do nemira, protesta i demonstracija zbog visokih cena energenata i povišenih troškova života, objavila je firma za procenu rizika Verisk Mejplkroft.

Nemačka i Norveška su samo neke od država koje na dnevnom nivou osećaju promene u svakodnevnom životu zbog štrajkova zaposlenih, što je trend koji se već oseća u Velikoj Britaniji, rekao je Rojtersu analitičar Torbjorn Soltvet.

Poslednji izveštaj kuće za procenu rizika pokazuje da je više od 50 odsto od 200 država iskusilo neku vrstu masovne mobilizacije u drugom ili trećem kvartalu 2022, što je najveći broj od 2016, otkako se taj indeks meri.

Na listi zemalja sa povišenim rizicima od nereda nalaze se i Bosna i Hercegovina, Švajcarska i Holandija, pokazuje izveštaj.

"Ne bi bilo iznenađujuće da se u razvijenim evropskim zemljama na zimu dese i ozbiljniji građanski nemiri", kaže Soltvet.

Agresija Rusije na Ukrajinu je ubrzala porast cena hrane, koje su u martu u Evropi bile najviše ikad. Cene energenata takođe su brzo rasle.

"A i dalje osećamo posledice pandemije kovida, posebno u lancu snabdevanja", kaže analitičarka Himena Blanko.

Suše i klimatske promene dodatno su uzrokovale povećanje cena hrane i energenata.

Najveći socijalni nemiri u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na drugi kvartal, registrovani su u Ukrajini, na Kipru i Mauricijusu. Rusija je na sedmom mestu, a Norveška na trinaestom.

XS
SM
MD
LG