Linkovi

Izveštaj: Mladi u Srbiji naginju ka Istoku, ne veruju političarima, podržvaju legalizaciju marihuane


Konferencija Krovne organizacije mladih Srbije na kojoj je predstavljen Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji
Konferencija Krovne organizacije mladih Srbije na kojoj je predstavljen Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji

BEOGRAD - Mladi u Srbiji veću podršku daju Istoku nego Zapadu i sve su manje za članstvo u EU, iako većina kao destinaciju preseljenja navodi Evropu; ne veruju političkim strankama i medijima, najviše poverenja imaju u vojsku i crkvu, u većem broju nego ranije podržavaju istopolne zajednice i LBGT populaciju, većinom smatraju da je Srbiji potreban jak vođa – pokazuju neki od nalaza iz Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji koji je sprovela Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS).

Istraživanje je sprovedeno onlajn, od maja do jula 2022. godine, a ispitanici su starosti od 15 do 30 godina, rečeno je na predstavljanju šestog Alternativnog izveštaja u Medija centru.

Osim političkih stavova, istraživanje je prikazalo i da su mladi najviše zainteresovani za teme iz oblasti zaštite životne sredine i ekonomije, a da od vrednosti najviše cene ličnu slobodu. Većina ispitanika, njih 57 odsto, reklo je i da trenutno ne zarađuje novac, i tek svaka deseta mlada osoba smatra da je prosečna plata u Srbiji dovoljna za pristojan život.

Nepoverenje u politiku i političare

Kada je reč o političkoj participaciji mladih, 58 odsto je glasalo na izborima u aprilu 2022, a većina onih koji nisu glasali kao razlog navode to što ne veruju da izbori mogu nešto da promene ili kažu da nemaju za koga da glasaju. Čak 79,1 odsto smatra i da izbori nisu fer i pošteni.

Generalna sekretarka KOMS-a Miljana Pejić rekla je da više od 77 odsto ispitanika kaže da ne postoji političar kome veruju. Ali, više od 70 odsto veruje da postoji snažan strani uticaj na politiku.

Trećina ispitanika smatra da je demokratija najbolji oblik vladavine, a čak 57 odsto da je Srbiji potrean jak lider i vođa, dok se 28 odsto protivi toj ideji.

Mladi najviše veruju vojsci i crkvi, a najmanje političkim strankama, medijma i Vladi.

Najviše poverenja, na skali od 1 do 5, mladi su dali patrijarhu SPC Porfiriju ocenom 2,71. Sledi tehnički ministar omladine i sporta Vanja Udovičić sa ocenom 1,62, pa predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa 1,59.

„Ali, pošto svi imaju ocenu manju od trojke, to znači da mladi ne veruju nikome“, ističe Miljana Pejić.

U KOMS-u kažu da je visok stepen nepoverenja u politički proces i institucije posledica neadekvatnog odnosa države prema mladima, te da bi oni koji donose odluke trebalo mlade da rangiraju više na listi prioriteta.

Spoljnopolitička orijentacija – balansiranje ka Istoku

Alternativni izveštaj pokazao je pad podrške članstvu u EU u poređenju sa prethodnim godinama.

Reakcija mladih na EU većinom je neutralna – 46 odsto, pozitivno se izjašnjava 36 odsto, a negativno 18 odsto ispitanika.

„U poređenju sa prošlom godinom, negativna reakcija je porasla za 5 odsto," rekla je Miljana Pejić.

Kao razloge za to što Srbija nije članica EU, mladi na prvom mestu navode to što nije priznala nezavisnost Kosova, potom jer se ne odriče Rusije i Kine, i na trećem mestu jer nije sprovela reforme koje EU traži.

Kada je reč o ratu u Ukrajini, 73 odsto mladih je protiv sankcija Rusiji. Najviše ispitanika – 43 odsto – smatra da Srbija i dalje treba da balansira, EU i SAD podržava 14 odsto, a Rusiju i Kinu 26 odsto.

Ako bi se opredeljivali, za Istok se izjasnilo 57 odsto mladih, dok je Zapad dobio 43 odsto podrške.

Članstvu u NATO-u i saradnji sa alijansom protivi se 58 odsto mladih, što je veći procent u odnosu na 2021, kažu u KOMS-u.

Suprotno ovim stavovima, 71 odsto mladih kao potencijalnu destinaciju preseljenja navodi Evropu, 10 odsto SAD, a 6 odsto Rusiju. Ukupno 49 odsto mladih planira da ode ili razmišlja o odlasku.

Tek svaka 10 osoba ne želi da se preseli“, kaže Miljana Pejić.

Kao razloge za preseljenje mladi najčešće navode viši životni standard i dostojanstveniji život, a za ostanak u Srbiji – prijatelje i porodicu.

Kakva je situacija sa zapošljavanjem?

Više od polovine ispitanika, 57 odsto, izjavilo je da nema nikakve prihode, a više od trećine – 31 odsto – posao traži duže od dve godine.

Alternativni izveštaj pokazao je da je ove godine broj nezaposlenih mladih manji nego prethodnih godina, i iznosi oko 86 hiljada.

„Ali je zabrinjavajuće što je mnogo veći broj nezaposlenih žena, što može da ukaže da diskriminatorne politike poslodavaca prema ženama u reproduktivnom dobu“, kazala je Pejić.

Svaki deseti ispitanik smatra da je prosečna plata dovoljna za život u Srbiji, a 88 odsto smatra da je za pristojan život potrebno više od 80.000 dinara mesečno.

Više od 33 odsto reklo je da im je veoma značila državna pomoć od 100 evra, oko 32 odsto je reklo da im nimalo nije značilo, ali većina smatra da to nije sistemsko rešenje za njihov položaj.

Raste podrška LGBT populaciji

Mladi u Srbiji kao najvišu vrednost cene ličnu slobodu, slede zaštita životne sredine, solidarnost i ekonomska pomoć ugroženima, pokazalo je istraživanje. Vrednosti poput religije ili pripadnosti naciji nisu u vrhu, iako im raste podrška.

U većini, mladi su protiv služenja obaveznog vojnog roka.

Kada je reč o izloženosti nasilju, 17 odsto je reklo da je izloženo seksualnom nasilju, a 40 odsto fizičkom.

Po pitanju odnosa prema LGBT populaciji, mladi su se liberalizovali u odnosu na prethodne godine, kažu u KOMS-u. Usvajanje zakona o istopolnim zajednicama podržava 46 odsto ispitanika, dok je 44 odsto protiv. Porasla je i podrška održavanju Prajda i mogućnosti da istopolni parovi usvajaju decu.

Čak 79 odsto ispitanika podržava legalizaciju marihuane.

Vakcinu protiv kovida nije primilo 59 odsto ispitanika.

Mladi se uglavnom informišu na društvenim mrežama i smatraju da umeju da prepoznaju lažne vesti. Najpopularnija društvena mreža je Instagram koji koristi više od 90 odsto mladih, a skoro 70 odsto je reklo da ima nalog na TikToku.

XS
SM
MD
LG