Linkovi

Istraživanje: U Srbiji sve manje građana za članstvo u EU


Zastave EU u Briselu
Zastave EU u Briselu

BEOGRAD - Članstvo Srbije u Evropskoj uniji podržava 45 odsto građana, što je najniži procenat podrške u proteklih nekoliko godina, pokazalo je istraživanje Instituta za evropske poslove (IEP). Protiv članstva je 43 odsto ispitanika, dok je oko 12 odsto neodlučno.

U poređenju sa istraživanjem iz jula 2016. godine, u Srbiji je očigledan pad evrooptmizma: tada se 55 odsto ispitanika izjasnilo za članstvo u EU, dok je 39 odsto bilo protiv, a 6 odsto udržano.

IEP konstatuje da, iako pada podrška članstvu, raste prosečna ocena odnosa Srbije i EU koja je sada 2,85. Više od polovine anketiranih, oko 6o odsto, smatra da Srbija ima koristi od saradnje sa EU, 27 odsto misli suprotno i 13 odsto je neodlučno.

Većina ispitanika smatra da Srbija ne treba da napusti put ka članstvu u EU, a da je sutra referendum, Srbija bi postala članica EU sa najvećim brojem protivnika članstvu ikada zabeleženim u dosadašnjim istraživanjima, navodi IEP.

Ukoliko bi sutra bio raspisan referendum o članstvu Srbije u EU, 41 odsto ispitanika navodi da bi glasalo za, 39 odsto je protiv, 7 odsto ne bi glasalo na referendumu, a 13 odsto ne zna kako bi glasalo.

Na pitanje ko je najveći prijatelj Srbije, 24 odsto ispitanika odgovorilo je da je to Grčka, 16 odsto navodi Mađarsku, oko 7 odsto je reklo Nemačka, a 6 odsto Francuska. Najveći broj ispitanika, 28 odsto, nema stav o ovom pitanju.

Kao najvećeg neprijatelja u EU 22 odsto vidi Hrvatsku, 21 odsto Veliku Britaniju i 18 odsto Nemačku, a najveći broj ispitanika - oko 33 odsto- se ne izjašnjava.

Gotovo trećina ispitanika smatra da od susednih država najbolje odnose imamo sa Mađarskom, zatim sa BiH 21 odsto, Severnom Makedonijom 11 odsto, dok se ostali odgovori javljaju u manje od 10 odsto slučajeva.

XS
SM
MD
LG