Linkovi

Brnabić: Srbija za poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine


Predsednica Vlade Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić sastala se sa ambasadorom Ukrajine u Beogradu Volodimirom Tolkačem (Fonet)
Predsednica Vlade Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić sastala se sa ambasadorom Ukrajine u Beogradu Volodimirom Tolkačem (Fonet)

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić izjavila je tokom sastanka sa ukrajinskim ambasadorom u Srbiji Volodimirom Tolkačem, da je Srbija opredeljena za poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i da je spremna da pomogne izbeglicama, saopšteno je iz njenog kabineta.

Kako se navodi, ona je "izrazila je duboku zabrinutost i žaljenje zbog situacije u Ukrajini i istakla da dve zemlje i naroda imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose".

Prema njenim rečima, Srbija je opredeljena za poštovanje međunarodnog prava, uvažavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i mirno rešavanje sporova, i spremna da pruži svu moguću pomoć i podršku izbeglima iz ove zemlje, koji trenutno borave u Srbiji, piše u saopštenju.

Ambasador Tolkač zahvalio je na humanitarnoj pomoći koju Srbija pruža ugroženim ukrajinskim civilima, kao i na humanim uslovima koje omogućava raseljenima, uključujući i boravišne i radne dozvole.

Ukrajinski ambasador je predstavio plan oporavka i obnove zemlje i pozvao Srbiju da podrži ove aktivnosti.

Predsednica vlade ponovila je da se Srbija zalaže za mirno rešavanje sporova i podržava sve napore koji su usmereni na pregovore dve strane i naglasila da će Srbija sa pažnjom nastaviti da prati situaciju i pruža podršku ukrajinskom narodu.

Srbija je jedina zemlja u regionu i država kandidat za članstvo u EU koja nije uvela sankcije Rusiji, ali je glasala za rezoluciju UN kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG