Linkovi

Bajden čestitao Vučiću pobedu na izborima, pozvao na jedinstvo u podršci Ukrajini


Američki predsednik Džo Bajden

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je čestitku predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

"Čestitam Vam na ponovnom izboru za predsednika Srbije. Radujem se što ćemo tokom Vašeg drugog mandata imati priliku da produbimo našu blisku saradnju na unapređenju evropskih integracija Srbije, proširenju naših bilateralnih bezbednosnih i ekonomskih veza i unapređenju regionalne stabilnosti i prosperiteta", piše u Bajdenovoj čestitki.

"Ovo su vremena od ključnog značaja za Evropu. Primio sam na znanje da se Srbija, pod vašim rukovodstvom, pridružila grupi od 140 demokratskih država iz celog sveta u Ujedinjenim nacijama u osudi Putinovog rata u Ukrajini. Važno je da ostanemo ujedinjeni u slanju snažnih poruka podrške Ukrajini i osudi brutalnog rata koji je Rusija sama izabrala", poručio je američki predsednik.

Bajden je takođe Vučiću zahvalio na saradnji i "toploj dobrodošlici" priređenoj novom američkom ambasadoru u Srbiji, Kristoferu Hilu, kojeg je opisao kao jednog od najiskusnijih američkih diplomata, dodajući da su Hil i njegov tim spremni da podrže Vučićeve napore da se nastavi sa jačanjem vladavine prava i borbom protiv korupcije, diversifikacijom izvora energije u Srbiji i ispunjavanjem klimatskih ciljeva, kao i napore na produbljivanju regionalne ekonomske saradnje, "na način koji promoviše integraciju sa Evropskom unijom za sve zemlje Zapadnog Balkana".

"Budući da su izbori iza Vas, ohrabrujem Srbiju da napravi pomak napred u promovisanju mira i stabilnosti širom regiona i da preduzme proaktivne korake, uključujući kompromis kada je to potrebno – u cilju brze normalizuje odnosa sa Kosovom kroz dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije", istakao je Bajden, dodajući da će Vašington nastaviti tesnu saradnju sa Beogradom, Prištinom i partnerima iz Evropske unije kako bi se ostvario taj cilj.

"Imao sam čast da provedem vreme sa Vama kada sam posetio Srbiju kao potpredsednik 2016. godine i uveren sam da možemo da unapredimo bliske veze i zajedničke interese naše dve zemlje, kao i da zajednički radimo na prevazilaženju izazova miru i bezbednosti širom sveta. Naši građani zavise od našeg vođstva; imamo i priliku i obavezu da izgradimo mirnu budućnost ukorenjenu u većoj slobodi i prosperitetu za sve,“ zaključio je u čestitki predsednik Bajden.

Aleksandar Vučić pobedio je na predsedničkim izborima koji su u Srbiji održani 3. aprila, zajedno sa parlamentarnim i lokalnim. Republička izborna komisija (RIK) je u ponedeljak, 9. maja proglasila konačne rezultate predsedničkih izbora, na kojima je Vučić pobedio sa 58,59 odsto osvojenih glasova.

XS
SM
MD
LG