Linkovi

Fon Kramon na Kosovu o zaštiti životne sredine


Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon

Zaštita životne sredine mora da postane prioritet za Kosovo, ali i za čitav Zapadni Balkan, poručila je u Prištini izvestiteljka Evopskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon. Ona je na konferenciji “Kosovska nedelja održivog razvoja”, čija je glavna tema “Zelena agenda za Zapadni Balkan”, podsetila na “evropski zeleni dogovor” koji su postigle zemlje Zapadnog Balkana.

“Zeleni dogovor je strategija novog rasta za Evropsku uniju i cilja na moderne resurse, efikasnu i konkurentu privredu gde nemamo emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte do 2050. godine. Da privredni rast bude usklađen sa korišćenjem resursa uz zaštitu korišćenja održivosti prirodnog kapitala i zaštitu zdravlja i dobrobiti građana u odnosu na ekološke rizike”, rekla je Viola fon Kramon.

Ona se osvrnula i na najveće ekološke probleme na Kosovu.

“Zagađenje vazduha u Prištini je najveće tokom zime uglavnom iz domaćinstava gde se sagorevaju ugalj i drva. Tu je takođe i proizvodnja energije u Kosovu A i B u Obiliću. One spadaju u najstarije elektrane u Evropi i uticaj na stanovništvo je ogroman. Kosovo je registrovano kao zemlja sa najvećim brojem respiratornih bolesti u Evropi. Imamo povećane stope kancera u blizini elektrana u Obiliću. Dalje, svesni ste da je đubre svuda. Upravljanje otpadom nastavlja da bude neodrživo, jer je veliki broj divljih deponija širom Kosova. Mnoge od njih nemaju dobro upravljanje zbog čega postaju pretnja za podzemne vode i za vazduh. Mi trebamo da uložimo zajedničke napore i da usvojimo principe cirkularne ekonomije koji se odnose na kontrolu i smanjenje otpada jer bi to doprinelo čistijem tlu i vazduhu”, navela je izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo.

Zamenik prmijera Kosova Besnik Bisljimi rekao je da implementacija Zelene agende za Zapadni Balkan predstavlja prioritet za Kosovo.

“Tu su i zajednički napori za dalji razvoj. Prethodna godina je imala neke dobre rezultate i to treba da se dalje primenjuje i proširuje. Regionalna saradnja je od posebne važnosti za napredovanje naših zemlja prema Evropskoj uniji i održivom razvoju”, rekao je Bisljimi.

Bisljimi je naveo da je Kosovo prošle godine unapredilo zakonski okvir kad je u pitanju energetska efikasnost i zaštita životne sredine.

“Poboljšali smo Zakon o zaštiti zagađenja vazduha, Zakon o prevenciji zagađenja od otpada, zatim Zakon o poljoprivredi i ruralnom razvoju, Zakon o šumama, a tu su i brojni podzakonski akti koji se odnose na zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost“, naveo je Besnik Bisljimi.

Konferenciji “Kosovska nedelja održivog razvoja” prisustvuju lokalni i regionalni stručnjaci, kao i predstavnici domaćih i međunarodnih institucija i članovi civilnog društva.

Šef Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Sunjog izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva Viole fon Kramon na ovom događaju.

"Srećan sam što vidim Violu fon Kramon tokom njene druge posete Kosovu ove godine i što podržava Zelenu agendu. Kontinuirano angažovanje organa EU za donošenje odluka sa kosovskim institucijama i političkim akterima je važno za postizanje napretka na evropskom putu Kosova", naveo je Sunjog na Tviteru.

XS
SM
MD
LG