Linkovi

Preminuo legendarni grčki kompozitor Vangelis


ARHIVA- Kompozitor Vangelis na konferenciji za novinare u Atini 27. juna 2001.
ARHIVA- Kompozitor Vangelis na konferenciji za novinare u Atini 27. juna 2001.

Vangelis, grčki kompozitor elektronske muzike Vangelis, koji je napisao nezaboravnu muziku za film "Vatrene kočije", za koju je nagrađen Oskarom, kao i muziku za desetine drugih filmova, dokumentarnih ostvarenja i TV serija. Imao je 79 godina.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis i drugi vladini zvaničnici izrazili su saučešće porodici kompozitora. Grčki mediji prenose da je Vangelis - čije je pravo ime Evangelos Odiseas Papatanasiu - preminuo u utorak uveče u jednoj francuskoj bolnici.

“Vangelis Papatanasiu više nije među nama", napisao je na Tviteru Micotakis, koji ga je nazvao "pionirom elektronskog zvuka", čija je smrt "tužna vest za ceo svet."

Špica za "Vatrene kočije", kada muzika prati usporeni snimak mladih trkača na jednoj plaži u Škotskoj, je jedna od najprepoznatljivijih muzičkih tema u istoriji filma, i deo pop kulture.

Britanski film iz 1981. je proslavio Vangelisa, ali je svoje prve uspehe ostvario sa svojim prvim grčkim pop bendom 1960-ih. Vremenom se pretvorio u kvazi klasični orkestar koji se sastojao od jednog čoveka, koristeći elektronsku opremu. Vangelis je često citirao grčke filozofe a ulogu umetnika video kao provodnik osnovne kosmičke sile. Fasciniralo ga je istraživanje svemira i pisanje muzike za nebeska tela, ali ga nikada nije interesovala slava.

Pa ipak, jedna mikro-planeta koja se okreće negde između Marsa i Jupitera - Vangelis 6354 - zauvek će nositi njegovo ime.

XS
SM
MD
LG