Linkovi

Ukrajina: Rusi se povlače iz okoline Harkova


Ukrajinski vojnik u predgrađu Harkova, maj 2022.
Ukrajinski vojnik u predgrađu Harkova, maj 2022.

KIJEV - Ukrajina je saoptšila da se ruske trupe povlače iz okoline grada Harkova koji su nedeljama unazad bombardovale. Istovremeno se nastavljaju žestoke borbe na istoku zemlje.

Ukrajinska vojska je objavila da se ruske snage povlače iz Harkova i fokusiraju se na napade u istočnoj provinciji Donjeck. Ministar odbrane Oleksi Reznikov rekao je da Ukrajina „ulazi u novu, dugoročnu fazu rata“.

U znak podrške Ukrajini, delegacija američkog Senata predvođena liderom republikanske manjine, Mičom Mekonelom, sastala se u subotu u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Sa Mekonelom su bili senatori Džon Baraso, Džon Kornin i Suzan Kolins.

Senat prethodno nije uspeo da usvoji zakon o novoj pomoći Ukrajini u vrednosti od 40 milijardi dolara, budući da je repulikanac Rend Pol blokirao glasanje i odložio ga za narednu nedelju. Mekonel je u Kijevu rekao da SAD "stoje iza Ukrajine i da će nastaviti da je podržavaju dok ne pobedi u ratu".

Nakon što nije uspeo da zauzme Kijev, ruski predsednik Vladimir Putin je preusmerio fokus na istok, na Donbas, industrijski region u kojem se Ukrajina bori sa separatistima - koje Moskva podržava od 2014. godine. Rusija je zauzela neka sela i gradove u Donbasu.

Ukrajinski predsednik tvrdi da su ukrajinske snage takođe napredovale na istoku i ponovo zauzele šest gradova ili sela. Ipak, kaže da je „situacija u Donbasu i dalje veoma teška“ i da ruske trupe „i dalje pokušavaju da izađu kao pobednici“.

Harkov, grad sa oko 1,4 miliona u kojem se uglavnom govori ruski, bio je ključni vojni cilj Rusije u periodu kada se Moskva nadala da će zauzeti velike gradove.

Regionalni guverner Oleh Sinegubov objavio je na Telegramu da u proteklom danu nije bilo granatiranja Harkova. On je dodao da je Ukrajina pokrenula kontraofanzivu kod Izjuma, grada 125 kilometara južno od Harkova, koji Rusija drži od početka aprila.

XS
SM
MD
LG