Linkovi

Lavrov: Opasnost od izbijanja Trećeg svetskog rata je realna


Sergej Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi, 2019.
Sergej Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi, 2019.

MOSKVA - Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov upozorio je Zapad da ne potcenjuje rizik od izbijanja nuklearnog rata zbog Ukrajine i rekao da je NATO u suštini u ratu sa Rusijom zato što snabdeva Kijev oružjem.

U intervjuu za rusku državnu televiziju, Lavrov je rekao da će okončanje konflikta u Ukrajini zavisiti od situacije na terenu.

Jedno od pitanja Lavrovu bilo je i koliko je važno izbeći Treći svetski rat i da li se trenutna situacija može uporediti sa Kubanskom raketnom krizom iz 1962, kada su odnosi Rusije i SAD bili jako loši.

Lavrov kaže da se Rusija trudi da se drži principa o sprečavanju nuklearnog rata po svaku cenu.

"To je naša ključna pozicija na kojoj je sve drugo zasnovano. A rizici su sad značajni. Ne bih želeo da veštački pojačavam te rizike, iako bi mnogi ti voleli. Opasnost je ozbiljna i realna i ne smemo je potceniti".

Invazija Rusije na Ukrajinu ušla je u treći mesec i najveći je napad jedne države na drugu u Evropi od Drugog svetskog rata. Hiljade ljudi su poginule ili ranjene, gradovi su srušeni, a više od 5 miliona Ukrajinaca je napustilo zemlju.

Moskva rat naziva "specijalnom operacijom" čiji je cilj da razoruža Ukrajinu i zaštiti je od nacista. Ukrajina i Zapad tvrde da je to lažni izgovor za agresiju Vladimira Putina.

Lavrov je okrivio Vašington za nespremnost na dijalog.

"SAD su praktično prekinule sve kontakte samo zato što smo primorani da branimo Ruse u Ukrajini".

Ruski šef diplomatije dodaje da oružje koje dolazi sa Zapada samo produđžava konflikt, umesto da ga privodi kraju.

"Ovo naoružanje će biti legitimna meta ruskih snaga u specijalnoj operaciji. Skladišta oružja u Ukrajini su napadnuta nekoliko puta. A kako i ne bi? NATO je, u suštini, u ratu sa Rusijom tako što naoružava svoje saveznike. Rat znači rat."

Lavrov tvrdi da vlasti u Kijevu ne pregoavaraju u dobroj veri i da je predsednik Volodimir Zelenski, inače nekadašnji glumac, "isti kao britanski premijer Boris Džonson - da glumi u javnosti, pre nego da rešava problem u pregovorima".

"Slični su u smislu da igraju ulogu. Na primer, da glume pregovore", kaže Lavrov.

XS
SM
MD
LG