Linkovi

Vilu Smitu zabranjeno da prisustvuje dodeli Oskara narednu deceniju


Glumac Vil Smit udara komičara Krisa Roka tokom dodele Oskara (Foto: AP/Chris Pizzello)

Američka filmska akademija (Akademija filmskih umetnosti i nauka) saopštila je u petak da je odbor guvernera zabranio glumcu Vilu Smitu da u narednioh 10 godinaprisustvuje svim događajima akademije, uključujući i dodelu Oskara, zbog toga što je ošamario komičara Krisa Roka na poslednjoj ceremoniji.

"94. dodela Oskara trebalo je da bude proslava mnogih pojedinaca u našoj zajednici koji su obavili izvanredan posao protekle godine. Međutim, te momente zasenilo je neprihvatljivo i štetno ponašanje gospodina Smita na bini", saopštili su predsednik i direktorka akademije Dejvid Ruben i Don Hadson.

Smit se 1. aprila povukao iz članstva u Filmskoj akademiji i izdao saopštenje u kojem se izvinio Roku, producentima dodele Oskara, nominovanim kolegama i gledaocima.

Smit je na ceremoniji 27. marta, koja je prenošena uživo, izašao na binu i ošamario poznatog komičara zbog šale koju je napravio na račun Smitove supruge Džejde Pinket Smit. Rok se našalio na račun njene obrijane glave, iako Pinket Smit ima retko oboljenje koje izaziva opadanje kose.

Manje od sat kasnije, Smit je održao emotivni govor na istoj bini nakon što mu je dodeljen Oskar za najbolju mušku ulogu, za film "Kralj Ričard". Posle ceremonije, plesao je na zabavi organizovanoj povodom dodele Oskara.

XS
SM
MD
LG