Linkovi

Vil Smit više nije član Akademije


Vil Smit na početku ceremonije dodele Oskara
Vil Smit na početku ceremonije dodele Oskara

LOS ANĐELES - Glumac Vil Smit povukao se iz članstva američke Akademije za film, pošto je na dodeli Oskara ošamario komičara Krisa Roka. Smit je saopštio da će prihvatiti i druge sanckije koje Akademija bude uvela zbog ovoga. Smit je u saopštenju naveo da će "u potpunosti prihvatiti posledice za svoje ponašanje", te da je njegov potez na 94. dodeli Oskara bio "šokantan, bolan i neoprostiv".

Predsednik Akademije Dejvid Rubin rekao je da je Smitova ostavka prihvaćena.

"Nastavićemo sa disciplinskim procesom protiv gospodina Smita zbog kršenja kodeksa ponašanja Akademije".

Ostavkom na mesto člana Akademije, Smit gubi pravo glasa. Ali i status, jer je članstvo u Akademiji moguće samo na poziv i članovi imaju određeni kredibilitet.

"Izdao sam poverenje Akademije. Nominovanima i nagrađenima sam uskratio priliku da slave. Slomljen sam. Želim sada da se fokusiram na one koji zaslžuju pažnju zbog nagrada koje su osvojili i da dopustim Akademiji da se vrati svoj poslu - neverovatnoj podršci koju daje kreativnosti i umetnosti na filmu".

Vil Smit ošamario je komičara Krisa Roka na dodeli Oskara u nedelju, 27. marta 2022.
Vil Smit ošamario je komičara Krisa Roka na dodeli Oskara u nedelju, 27. marta 2022.

Smit je podneo ostavku dva dana posle sednice Akademije na kojoj je pokrenut disciplinski postupak zbog kršenja kodeksa ponašanja, a potencijalne sankcije bile bi izbacivanje iz Akademije.

Ceo slučaj počeo je na dodeli Oskara kada je Smit otišao na binu i ošamario komičara Krisa Roka, zbog šale koju je napravio na račun Smitove supruge, Džejde Pinket Smit. Rok se našalio na račun njene obrijane glave, iako Pinket Smit ima retko oboljenje koje izaziva opadanje kose.

Kris Rok nije želeo da tuži Smita zbog incidenta. Samo se kratko obratio javnosti rekavši da i dalje procesuira ono što se desilo.

XS
SM
MD
LG