Linkovi

Opozicija veruje da može da dobije većinu u Beogradu


Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas na konferenciji za novinare posle zajedničkog sastanka opozicije
Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas na konferenciji za novinare posle zajedničkog sastanka opozicije

BEOGRAD - Opozicione stranke, koje do sada nisu učestvovale u vlasti u Beogradu, predale su Gradskoj izbornoj komisiji zahtev za uvid u biračke spiskove sa mesta koja su ocenili kao sporna i traže ponavljanje izbora na nekim biračim mestima, jer tvrde da su dobile više glasova od SNS i SPS - koje trenutno imaju tesnu većinu od 56 odbornika u Skupštini Beograda.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je u utorak da je na izborima u Beogradu glasalo 916.960 ljudi, uz navode da je za SNS i SPS glasalo 412.094, a za stranke opozicije više od 485.000 birača, što znači da su građani glasali za promene, prenosi Fonet.

Prema preliminarnim rezultatima koje je usvojila Gradska izborna komisija, SNS je dobila 48 mandata, SPS 8, Ujedinjeni za pobedu Beograda 26, Moramo 13, Nada 7, Zavetnici 4, Dveri 4, dok ostale liste nisu prešle cenzus.

Član Gradske izborne komisije ispred opozicione liste "Ujedinjeni za pobedu Beograda" Zoran Alimpić izjavio je za N1 da će izbori za sada biti ponovljeni na pet biračkih mesta, od ukupno 1.170.

Đilas je, nakon zajedničkog sastanka opozicije u utorak, rekao da listi Borisa Tadića "Ajmo ljudi" fali 0,2 odsto glasova da bi prešla cenzus, te da će opozicija pozvati birače da glasaju za njih - jer bi u slučaju prelaska cenzusa dobila tri mandata, od kojih bi dva otišla na račun SNS, a jedan na račun liste Ujedinjeni za pobedu Beograda.

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da ta stranka "ima volju" za smenu gradske vlasti u Beogradu.Lider DSS i nosilac liste NADA Miloš Jovanović rekao je za N1 da bi on "menjao vlast u Beogradu" i potvrdio da bi sarađivao sa opozicijom u glavnom gradu.

Opozicija, bez obzira koliko politički raznorodna, treba da napravi jasan sporazum o prelaznoj gradskoj vlasti u iduće dve godine do opštih lokalnih izbora u Srbiji na proleće 2024. i da počne da rešava ključna pitanja u Beogradu - saobraćajni i urbanistički haos, zagađenje i korupcija u vrhu vlasti, poručio je lider Dveri Boško Obradović, prenosi Fonet.

"To su pitanja koja su van naših ideoloških razlika u opoziciji i oko toga možemo i moramo da se dogovorimo na korist našeg glavnog grada i njegovih žitelja. To dugujemo Beograđanima koji su smenili Vesićevu bahatu vlast", naglasio je Obradović u saopštenju Dveri.

XS
SM
MD
LG