Linkovi

EU i SAD postigle dogovor o kupovini gasa


Tanker sa tečnim prirodnim gasom u luci kod Tokija, ilustracija
Tanker sa tečnim prirodnim gasom u luci kod Tokija, ilustracija

BRISEL - EU i SAD su postigle dogovor o kupovini američkog tečnog prirodnog gasa, kojim bi se smanjila evropska energetska zavisnost od Rusije.

Dogovor je objavljen tokom posete predsednika SAD Džoa Bajdena Briselu, a posle intenzivnih sastanaka u sedištu EU gde su lideri zapadnih zemalja ponovo istakli podršku Ukrajini u borbi protiv ruske agresije.

Invazija Rusije već je uzrokovala poskupljenje energenata i stavila EU u poziciju da smanji kupovinu gasa od Rusije. Najavljeno je da će do kraja godine, evropske zemlje za dve trećine smanjiti kupovinu gasa od Rusije i da će više kupovati od drugih zemalja, a istovremeno se više oslanjati i na obnovljivu energiju.

"SAD će raditi sa svim međunarodnim partnerima kako bi tržištu EU dostavile dodatne količine tečnog prirodnog gasa", saopšteno je iz Bele kuće.

Cilj je da se do 2030. obezbedi dodatnih 50 milijardi kubnih metara tečnog naftnog gasa godišnje.

Lideri EU će u petak razgovarati o tome kako da snose troškove poskupelih energenata.

Španija, Grčka i druge zemlje traže da se zamrznu cene i da se interveniše na tržištu, dok se zemlje poput Holandije i Nemačke tome protive.

Sporno pitanje je i da li uvesti sankcije na ruske energente. EU kupuje oko 40 odsto prirodnog gasa od Rusije i četvrtinu nafte. Najzavisnija je Nemačka, koja okleva da uvede sankcije jer bi to naštetilo njenoj ekonomiji.

XS
SM
MD
LG