Linkovi

Putinov ministar odbrane ponovo u javnosti posle višednevnog "nestanka"


Ruski predsednik Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu na sajmu oružja u Moskvi (Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / AFP)
Ruski predsednik Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu na sajmu oružja u Moskvi (Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / AFP)

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu kratko je u četvrtak prikazan na državnim medijima, na sastanku najviših zvaničnika, nakon što je danima bio van očiju javnosti rok traje ruska invazija na Ukrajinu, prenosi agencija Rojters.

Šojgu, blizak saveznik predsednika Vladimira Putina, "specijalnu vojnu operaciju" - kako Moskva zove invaziju na Ukrajinu - ali nije viđen u javnosti od 11. marta, što je podstaklo spekulacije o tome gde se nalazi.

Ministar odbrane prikazan je na snimku najviših zvaničnika, dok se Putin putem video linka obraćao Savetu za bezbednost, a koji je objavila novinska agencija RIA.

RIA je zumirala na Šojgua u gornjem levom uglu ekrana postavljenog ispred Putina. Na snimku se nije čuo audio i Šojgu nije govorio, prenosi Rojters.

Iz Kremlja je saopšteno da je Šojgu učestvovao na sastanku Saveta za bezbednost, uz ostale najviše zvaničnike.

Na pitanje o tome gde se Šojgu nalazi, portparol Dimitrij Peskov rekao je da je razumljivo što ministar odbrane posvećuće manje vremena pojavljivanju u medijima.

"Ministar odbrane ima mnogo obaveza. U toku je specijalna vojna operacija. Sada nije vreme za medijsku aktivnost", rekao je Peskov.

Šojgu je veteran ruske politike, a a ugled je stekao dok je bio na čelu Ministarstva za vanredne situacije 1990-tih posle pada Sovjetskog saveza.

Na položaju ministra odbrane je od 2012. godine, i povremeno se smatrao potencijalnim naslednikom ruskog predsednika, s kojim se slikao tokom zajedničkih odmora u Sibiru.

XS
SM
MD
LG