Linkovi

Kijev: Ukrajinska vojska vratila kontrolu nad određenim područjima


Ukrajinski vojnici u Lugansku

VAŠINGTON - Skoro mesec dana od početka ruske invazije, ukrajinske snage su počele da vraćaju kontrolu nad određenim područjima i kreću u kontranapad. Ministarstvo odbrane Ukrajine je saopštilo da je vojska ponovo preuzela kontrolu nad predgrađem Kijeva, Makarivom. Ukrajinci su takođe u kontranapadu u gradu Izjumu, kao i u okolini Hersona na jugu zemlje.

Američki zvaničnici nisu komentarisali napore ukrajinske vojske, ali su ocenili da se situacija menja.

"Postoje indikacije da su Ukrajinci sada malo više u napadu", kazao je pres sekretar Pentagona Džon Kirbi. "Brane se veoma pametno, kreativno u mestima za koje ocenjuju da su važna da budu odbranjena. Vidimo da u području Hersona pokušavaju da povrate svoju teritoriju".

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven rekao je da je "Rusija do sada veoma neuspešna".

"Bilo da Rusi zauzmu neki grad, ili teritoriju, nikada neće moći da ispune šta su naumili. Hrabri Ukrajinci odbijaju da se pokore, bore se".

Sa druge strane, rusko Ministarstvo odbrane daje drugačiju sliku i pozdravlja napredak Rusije na jugoistoku zemlje.

Američki odbrambeni zvaničnik rekao je da je Marijupolj granatiran i sa ruskih brodova u Azovskom moru. Istakao je, međutim, da je ruska invazija postala logistička noćna mora jer Rusi nemaju dovoljno goriva, hrane, kao ni precizne municije.

Zvaničnici Pentagona rekli su da je to možda razlog zbog kojeg je Rusija "najmanje jednom" iskoristila hipersoničnu raketu.

XS
SM
MD
LG