Linkovi

Vulin sa ambasadorom Rusije: "Srbija nikad neće biti deo antiruske histerije"


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rukuje se sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom, u prostorijama MUP-a Srbije, u Beogradu, 22. marta 2022. (Foto: Zvanični sajt MUP-a Srbije)
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rukuje se sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom, u prostorijama MUP-a Srbije, u Beogradu, 22. marta 2022. (Foto: Zvanični sajt MUP-a Srbije)

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u utorak je u u razgovoru sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom rekao da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji i postala deo "antiruske histerije", saopšteno je iz Vulinovog kabineta.

"Srbija nikada neće biti deo antiruske histerije u kojoj se otima imovina državljana Rusije i imovina Ruske Federacije, baš kao što neće zabranjivati ruske medije, niti će rusku decu izbacivati iz škola, a ruske pisce i naučnike brisati iz školskih udžbenika", kazao je Vulin.

Civilizacija koja bi uklonila ruske pisce, naučnike, borce za slobodu i odrekla se svega što je ruski narod dao svetu, bila bi veoma siromašna civilizacija, kazao je on.

"Oni koji bi da izbrišu Dostojevskog nikada nisu pročitali da svet ne vredi koliko jedna dečja suza, zato i mogu da pozivaju na ubistvo ruske dece", naglasio je je ministar policije Srbije.

Rekao je da je uveren da će se saradnja dveju država unapređivati na obostranu korist i zahvalio se na doslednoj podršci Rusije kada je u pitanju borba za očuvanje celovitosti Srbije.

Vulin je poručio da je Srbija samostalna država koja sama bira prijatelje i da nikada neće zaboraviti da je Rusija 2015. godine svojim vetom u Savetu bezbednosti, nakon dogovora dvojice predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, sprečila donošenje rezolucije po kojoj bi "na sramotu i porugu istini, srpski narod bio proglašen prvim genocidnim narodom u istoriji sveta".

Podsetimo, u tekstu britanskog predloga rezolucije o Srebrenici, na koji je Rusija uložila veto, ni jednom rečju se ne pominju ni Srbija, ni srpski narod. Prevedeni tekst rezolucije možete videti ovde.

XS
SM
MD
LG