Linkovi

Blinken: Američki državljanin poginuo u Ukrajini, napadi na civile ratni zločin


Američki državni sekretar Entoni Blinken na konferenciji za novinare u Stejt departmentu (Foto: Reuters/Saul Loeb/Pool)
Američki državni sekretar Entoni Blinken na konferenciji za novinare u Stejt departmentu (Foto: Reuters/Saul Loeb/Pool)

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u četvrtak da je saglasan sa predsednikom Džo Bajdenom da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini.

"Lično, saglasan sam da su napadi na civile ratni zločin. Nakon razaranja protekle tri nedelje, teško je zaključiti da Rusi to ne rade", rekao je Blinken na konferenciji za novinare.

Takođe je dodao da američki eksperti "dokumentuju i procenjuju potencijalne ratne zločine u Ukrajini", te da će te napore predvoditi nova ambasadrka za globalnu krivičnu pravdu Bet van Šak, čije je imenovanje Senat potvrdio u utorak. Pomenuo je niz incidenata gde su ruske snage pogodile civilne ciljeve, uključujući i pozorište u Marijupolju gde je u toku potraga za preživelima.

Blinken je potvrdio i da je jedan američki državljanin poginuo u Ukrajini, ali da nema više detalja o tom slučaju.

Policija u ukrajinskom gradu Černigovu prethodno je navela da je Amerikanac među poginulima u ruskom napadu. Agencija Asošijeted pres prenosi da je smrt Džima Hila, iz Digsa u Ajdahu, potvrdila njegova sestra.

“Moj brat Džimi Hil ubijen je juče u Černigovu, u Ukrajini. Čekao je u redu za hleb sa nekoliko ljudi kada su ga upucali ruski vojni snajperi. Njegovo telo je na ulici pronašla lokalna policija", napisala je Čeril Hil Gordon na Fejsbuku. Hil je navodno u Černigovu bio zbog medicinskog tretmana svog partnera.

Guverner Vjačeslav Čaus rekao je da su u protekla 24 sata poginula 53 civila. Rojters nije mogao da nezavisno potvrdi broj žrtava. Rusija odbacuje optužbe da napada civile.

Reč je o najmanje drugoj američkoj žrtvi konflikta, nakon što je prošle nedelje stradao novinar Brent Reno.

Najviši američki diplomata naveo je da Sjedinjene Države veruju da Moskva možda priprema teren da upotrebi hemijsko oružje, a zatim da za to lažno optuži Ukrajinu da bi opravdala eskalaciju napada na Ukrajince.

Blinken je najavio da će predsednik Bajden, tokom telefonskog razgovora u petak, preneti kineskom lideru Ši Đinpingu da će Kina snositi odgovornost za sve akcije koje preduzme da podrži rusku agresiju.

Blinken je rekao da Kina ima odgovornost da upotrebi svoj uticaj na Putina i brani međunarodna pravila, ali da se Peking po svemu sudeći "kreće u suprotnom smeru".

"Strahujemo da razmatraju direktnu pomoć Rusiji u vojnoj opremi za upotrebu u Ukrajini", rekao je američki državni sekretar i time potvrdio medijske izveštaje da američki zvaničnici veruju da je Kina spremna da pruži Moskvi takvu podršku.

SZO: Napadi na zdravstvene radnike kršenje humanitarnog prava

Svetska zdravstvena organizacija potvrdila je 43 napada na zdravstvene ustanove u Ukrajini, u kojima je poginulo 12 osoba a povređene još desetine ljudi, među kojima su zdravstveni radnici, izjavio je u četvrtak generalni sekretar SZO Tedros Adanom Gebrejesus pred Savetom bezbednosti UN. "U svakom sukobu, napadi na zdravstvene radnike i ustanove su kršenje međunarodnog humanitarnog prava", rekao je Tedros 15-članom savetu, ali nije precizirao ko je odgovoran za napade.

XS
SM
MD
LG