Linkovi

SAD upozorile Rusiju na posledice upotrebe hemijskog oružja u Ukrajini


ARHIVA - Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven na konferenciji za novinare u Beloj kući (Foto: REUTERS/Leah Millis)
ARHIVA - Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven na konferenciji za novinare u Beloj kući (Foto: REUTERS/Leah Millis)

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven razgovarao je u sredu sa Nikolajem Patruševim, sekretarom Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije i upozorio ga na posledice "bilo koje moguće ruske odluke da upotrebi hemijsko ili biološko oružje u Ukrajini", saopšteno je iz Bele kuće.

U saopštenju se navodi da je Saliven preneo Patruševu da bi Rusija, ako je ozbiljna u pogledu diplomatije, trebalo da obustavi napade na ukrajinske gradove.

"Saliven je jasno preneo rešenost SAD da i dalje nameću cenu Rusiji, podržavaju odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i jačaju istočno krilo NATO-a, u punoj koordinaciji sa našim saveznicima i partnerima", ističe se u saopštenju.

Iz ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost saopšteno je da je Patrušev tokom razgovora sa Salivenom pozvao SAD da podstaknu Ukrajinu da traži diplomatsko rešenje konflikta sa Rusijom.

Patrušev je objasnio stav Rusije da je neprihvatljivo "da Kijev koči pregovarački proces po nalogu koji dolazi spolja", navodi se u saopštenju, a prenosi ruska novinska agencija TASS. Dodaje se da je razgovor održan na zahtev Vašingtona, te da je Patrušev podržao američki zahtev da se kontakti nastave.

XS
SM
MD
LG