Linkovi

U Podgorici održan Osmomartovski marš za mir i protiv femicida


Učesnici Osmomartovskog marša u Podgorici (Foto: VOA)
Učesnici Osmomartovskog marša u Podgorici (Foto: VOA)

U Podgorici je u utorak povodom 8. marta Dana žena organizovan Osmomartovski marš koji je posvećen miru i borbi protiv femicida, u znak sjećanja na žene stradale usljed partnerskog nasilja.

Aktivisti i aktivistkinje Centra za ženska prava okupili su se na Trgu nezavisnosti noseći transparente : “Pažnja! femicid, tri žene ubijene tokom četiri mjeseca”, “ Stop sadašnjim i budućim ratovima”, “Zaustavite rat u Ukrajini”, “O kukavno sudstvo ugašeno”, “Sve je urađeno pravilno i zakonito”, “Ženstvo i junaštvo”.

Organizatori su podsjetili na alarmantan podatak da su se u Crnoj Gori dogodila tri femicida u četiri mjeseca , “od oktobra prošle godine do januara ove – ubistva Šejle Bakije, Edise Škrijelj i Zumrite Nerde, koje su žrtve partnerskog nasilja“.

Izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević, u obraćanju ispred zgrade Skupštine Crne Gore, zatražila je od poslanika i poslanica da pomognu da se “do kraja rasvijetle zločini koji prevazilaze porodični dom i sele se u institucije koje su ostale nijeme, pasivne, bespomoćne”.

Osmomartovski marš u Podgorici (Foto:VOA)
Osmomartovski marš u Podgorici (Foto:VOA)

Ona je poslanike pozvala da se " barem jednom ujedine da pomognu u borbi za život, da iskoriste kontrolnu funkciju parlamenta i pokrenu parlamentarnu istragu koja će poslužiti kao osnov za odlučivanje Skupštine o političkoj odgovornosti nosilaca javnih funckija koji su se oglušili o vapaje ovih mladih žena za pomoć i zaštitu".

Govoreći o ženama koje su žtve femicida Raičević je kazala:

“Da li je moguće da niko nije vidio teror u očima njihove djece koja su svjedočila najgrem nasilju nad njima najdražim bićem?"

"Mi ne odustajemo, a vi?", poručila je Raičević ispred Skupštine.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandate Dritan Abazović prisustvovao je današnjem Osmomartovskom maršu . On je iskazao “apsolutnu podršku ženama u smislu da sve institucije treba da se udruže”.

“Njihov protest je apsolutno opravdan, prihvatam kritiku vezano za institucija sistema tiče. Naša je obaveza da se više pozabavimo sankcionisanjem femicida, odnosno uvođenjem femicida kao još jenog krivičnog djela u Krivični zakon Crne Gore. Mislim da će obaveza nove vlade biti da poveća sankcije u odnosu na nasilje u porodici i da stvara uslove da se ravnopravnost žena osjeti mnogo više nego do sada. Nije lako jer je sve nekako povezano sa našim mentalitetom, načinom i matricom ponašanja, ali je naša obaveza da krenemo da radimo zajedno”, kazao je Abazović.

Međunarodni dan žena čestitao je i predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Zdravko Krivokapić. On je na Tviteru napisao:

Uz podsjećanje da se tekovine savremenog društva zasnivaju na ravnopravnosti i jednakosti, čestitam međunarodni dan, koji simbolizuje unapređenje prava žena. Naša je obaveza da svakodnevno afirmišemo ove civilizacijske vrijednosti i dostignuća”, naveo je Krivokapić na Tviteru.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da “na ovogodišnji Međunarodni dan žena dižemo svoj glas protiv svih predrasuda da žene u Crnoj Gori ne mogu ili da nemaju pravo”. On je na povodom 8. marta, na Tviteru, napisao:

“Iako smo u Crnoj Gori u godini za nama bilježili porast nasilja nad ženama, fizičkog i verbalnog, one su nepokolebljivo branile slobodu i jednakost . Put ka svijetu koji je pravedan, jednak i ravnopravan, i u kojem će različitosti biti vrijednosti koje će se slaviti, a pravo na slobodan izbor svakog pojedinca i svake države pravilo koje će vladati odnosima i između žena i muškaraca i između država, nikada nije bio neizvjesniji i opasniji” , naveo je Đukćanović i dodao:

“Žene mogu, znaju i čine dobro za dobro Crne Gore. I dajemo svoj glas hrabrim ženama Ukrajine koje pružaju otpor u borbi za njihovo i naše pravo da živimo i biramo slobodno” , navedeno je u objavi Đukanovića na Tviteru.

XS
SM
MD
LG