Linkovi

Istraga o korupciji protiv zvaničnika Srpske liste - hoće li biti posledica?


ARHIVA - Natpis sa rečju "korupcija" na albanskom jeziku, tokom nedelje borbe protiv korupcije
ARHIVA - Natpis sa rečju "korupcija" na albanskom jeziku, tokom nedelje borbe protiv korupcije

Kosovska Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je istražni postupak protiv desetak zvaničnika Srpske liste jer nisu redovno prijavljivali svoju imovinu ili primanja. Pojedini funkcioneri ove partije imaju po jedno ili više radnih mesta u kosovskom i srpskom sistemu. Očekivanja u vezi sa ovim istražnim postupkom na Kosovu su različita.

Predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić smatra da je kosovska Agencija za borbu protiv korupcije istražne radnje protiv pojedinih funkcionera Srpske liste pokrenula, kako je rekao, tek nakon upornog pisanja pojedinih medija. Iz tog razloga, prema njegovom mišljenju, funkcioneri Srpske liste koji Agenciji za borbu protiv korucije nisu redovno prijaviljivali svoju imovinu ili primanja, neće snositi ozbiljnije posledice.

“Meni pokazuje da će to biti jedna improvizacija koja će na kraju doći do zaključka u kojem će oni biti opomenuti ili ukoreni zbog toga što to rade i tako će to da ostane na nekom nivou koji je tobože institucija uradila nešto, a sa druge strane ovi koji prekršili zakon oni će biti pošteđeni bilo kakvih posledica i bilo kakvih ograničenja”, rekao je Rašić za Glas Amerike.

Istražni postupak protiv zvaničnika Srpske liste
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00

Građani Gračanice nisu iznenađeni pokretanjem istrage protiv pojedinih funkcionera Srpske liste zbog neprijavljivanja imovine ili primanja, ali ne očekuju ozbiljnije rezultate istrage.

“Teško da će nešto biti uspešno pošto oni sami koji su unutra su korupmirani. Kako mogu da se bore sami protiv sebe? Tako da ja ne verujem u to da će imati nekog uspeha“.

„Ne mislim ništa. Trla baba lan da joj prođe dan. To je moj odgovor“.

Glas Amerike: Šta to znači?

„Pa znači da od toga nema ništa. To su oni najavljivali. Da je sreće, ali od toga nema ništa“.

„Svako ko je napravio grešku nek odgovara za svoje, tuđe svako mora da plati“.

S druge strane, Medžide Demoli iz Pokreta Folj očekuje da se pored Agencije za borbu protiv korupcije, ovim slučajevima bave i druge nadležne institucije.

“Normalno da očekujemo jedan odgovarajući tretman i jedno reagovanje institucija koje sprovode zakone kao što je tužilaštvo, a u ovom slučaju i sud, da tretira ove slučajeve sa ozbiljnošću, isto tako očekujemo da i sud kada donese odluku deluje tako da ozbiljno uzme u obzir rezultate istrage za kršenje zakona”, rekla je Demoli, direktorka Pokreta Folj, koji se između ostalog bavi i pitanjima u vezi sa korupcijom.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je odgovarajući na pitanje Glasa Amerike u vezi sa pokretanjem istrage protiv pojedinih funkcionera Srpske liste od strane Agencije za borbu protiv korupcije rekao da njegov posao nije da se meša u istražne radnje.

“Sektor pravosuđa je nezavisan u odnosu izvršnu vlast Republike Kosova. Mi smo demokratska država gde su odvojene nadležnosti i eventualno kršenje zakona i Ustava Kosova nije u nadležnosti Vlade Republike Kosova . To je obaveza tuzilaštva, sudova i ostalih nadležnih organa za sprovođenje zakona”, rekao je Kurti.

Kosovska Agencija za borbu protiv korupcije je pokrenula istražni postupak protiv desetak zvaničnika Srpske liste među kojima su i predsednik Srpske liste Goran Rakić, koji je i ministar za zajednice u Vladi Kosova, i Slavko Simić, potpredsednik kosovskog parlamenta. Rakić i Simić nisu odgovorili na pitanja Glasa Amerike - zašto nisu redovno prijavljivali imovinu ili primanja koja ostvaruju i kakav ishod u vezi sa istražnim postupkom koji je protiv njih pokrenula Agencija za borbu protiv korupcije očekuju.

XS
SM
MD
LG