Linkovi

"Vučiću pojačano obezbeđenje posle saznanja da je planirano njegovo ubistvo"


Predsednik Srbije je, prema pisanjima medija, nekoliko puta bio meta atentata
Ministar policije Aleksandar Vulin izneo je u petak uveče informacije da se spremao atentat na predsednika Srbije Aleksandara Vučić, koji je trebalo da izvede organizovana kriminalna grupa na čelu sa crnogorskim državljaninom Radojem Zvicerom.
Kako piše u saopštenju MUP-a, informacija je stigla 14. januara pod oznakom "hitno", preko Evropola, od policije jedne zemlje članice EU.
Vulin je rekao da su informacije proverene na više nivoa, te da MUP, BIA i Evropol pokušavaju da utvrde identitet "svih pripadnika zločinačke organizacije koja za cilj ima ubistvo predsednika Vučića".

„Na čelu te kriminalne organizacije nalazi se crnogorski državljanin Radoje Zvicer, za kojim je Srbija već raspisala poternicu, organizator i jedan od vođa kavačkog klana, odgovoran za šverc i ilegalnu prodaju narkotika, ali i organizaciju i naručivanje više ubistava koja su počinjena na teritoriji Srbije, Crne Gore ali i drugih zemalja. Da li je Radoje Zvicer ovu zločinačku organizaciju okupio i organizovao da bi ubili predsednika Vučića po spostvenom nahođenju ili zato što je dobio naređenje od svog političkog šefa, političkog vođe, ostaje na istrazi da utvrdi", naveo je Vulin.
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je predsedniku Vučiću zbog ovih informacija pojačano obezbeđenje i dodala da je ovo do sada "najozbiljnija pretnja".

Brnabić je za TV Prva rekla kako je "nedvosmisleno" da je ubistvo Vučića planirano u februaru i da Srbija radi na tome da utvrdi ko su organizatori ubistva i da oni budu pronađeni kako bi ubistvo bilo sprečeno.
Premijerka je rekla da je "ne veruje ni u kakvo obezbeđenje i da namere kriminalne grupe treba sprečiti mnogo ranije".

Ministar odbrane Nebojša Stefanović ocenio je da su „informacije o planu da se izvede atentat na predsednika Aleksandra Vučića veoma ozbiljne" i da ih je Srbija "dobila od jedne od država članica Evropske unije koja ima osnov za posedovanje takvih saznanja", prenosi Fonet.

"Jasno je da bezbednost predsednika Republike nikada nije naivna stvar, te pogotovu sada ne mogu da razumem one koji, iako ne poseduju nijednu od ovih informacija, sa nipodaštavanjem govore o njima, ne razumevajući, da ne kažem nešto teže, koliko je ozbiljna pretnja po život Aleksandra Vučića", naveo je Stefanović u pisanoj izjavi.

Više "planiranih pokušaja ubistva Vučića"

Već nekoliko puta su se u javnosti pojavljivale informacije da je aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio na nečijem nišanu.

Prvi put je tako nešto implicirano kada je Vučić 2015. napadnut u Potočarima, na obeležavanju godišnjice genocida u Srebrenici. Vučić, tada premijer, je fizički napadnut, što se videlo u direktnom TV prenosu, ali napadači nikada nisu identifikovani, niti su odgovarali za incident.

Naredni pokušaj atentata, kako je tada saopšteno, desio se 2016. godine kada su u blizini porodične kuće predsednika Vučića u Jajincima pronađeni sanduci sa oružjem. U istrazi o ovom slučaju saslušano je nekoliko osoba, ali niko nije uhapšen i dalje krivično gonjen.

Još jedan incident koji su prorežimski mediji označili kao pokušaj ubistva Vučića desio se 2017. godine, kada je "bentli" udario u predsednički automobil na Dedinju. Mladići iz "bentlija" su saslušani, kao i još nekoliko osoba, ali niko nije procesuiran.

Prorežimski mediji implicirali su i ubistvo predsednika zbog naslovne strane Nedeljnika NIN, na kojoj se u prvom planu videlo oružje, a u drugom Vučić, na fotografiji sa sajma naoružanja.

Prošle godine, premijerka Ana Brnabić je u javnost iznela informacije da je "planirano ubistvo predsednika Aleksandra Vučića" prilikom otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu. Dalje od toga, nije poznato da li je neko priveden na osnovu tih saznanja.

Prorežimski mediji često izveštavaju i o tome kako su na meti i članovi porodice predsednika Vučića, ali ni u tim slučajevima se nije otišlo dalje od medijskih navoda.

XS
SM
MD
LG