Linkovi

Jemenski pobunjenici: 70 poginulih u saudijskom bombardovanju zatvora


Na fotografiji Medijske kancelarije Ansar Alah Ansar Allah spasioci izvode ranjene posle saudijskog vazdušnog udara na lokaciju u luci Hodeida u Jemenu, 21. januara 2022.
Na fotografiji Medijske kancelarije Ansar Alah Ansar Allah spasioci izvode ranjene posle saudijskog vazdušnog udara na lokaciju u luci Hodeida u Jemenu, 21. januara 2022.

Najmanje 70 zatvorenika je poginulo, a desetine su ranjene u saudijskom vazdušnom udaru čija je meta bio pritvorni centar u gradu Sada, kojim upravljaju pobunjeni Huti u Jemenu, saopštio je predstavnik pobunjenika. Nekoliko sati ranije, bombardovanje je dovelo do prekida interneta u najsiromašnijoj zemlji arapskog sveta.

Bombardovanje je izvršeno nakon što su Huti, koje podržava Iran, preuzeli odgovornost za napad dronom i projektilima na glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata ranije ove nedelje. U toku je velika esklacija surovog građanskog rata u Jemenu gde se koalicija koju predvodi Saudijska Arabija, a koju podržavaju Emirati, bori protiv pobunjenika od 2015. godine.

Taha al-Motavakel, ministar zdravlja u vladi Hutija, koja kontroliše sever zemlje, izjavio je za Asošijeted pres u prestonici Sani da je 70 zatvorenika poginulo u vazdušnom napadu, ali se očekuje da će taj broj porasti jer su mnogi od ranjenih u teškom stanju.

Ranije u petak, u saudijskom vazdušnom udaru na luku Hodeida - što je kasnije potvrđeno satelitskim fotografijama koje je analizirao Asošijeted pres - pogođen je telekomunikacioni centar ključan za internet veze u Jemenu. Takođe su gađani ciljevi blizu Sane, glavnog grada Jemena, koju Huti drže od kraja 2014.

Bašir Omar, predstavnik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Jemenu, kaže da spasioci nastavljaju da prolaze kroz pobunjenički zatvor u severnom gradu Sada. On je takođe rekao da će broj žrtava nažalost porasti. Crveni krst je neke od ranjenih prebacio na druge lokacije, dodao je Omar.

U odvojenom saopštenju, Lekari bez granica procenjuju da je oko 200 ljudi ranjeno u udaru.

Organizacija "Spasimo decu" je saopštila da je u Sadi poginulo više od 60 ljudi, navodeći da se u zatvoru drže migranti.

“Prvi izveštaji o žrtvama iz Sade su zastrašujući", rekla je Džilijan Mojs, direktorka organizacije "Spasimo decu" za Jemen. "Migranti koji traže bolji život za sebe i svoje porodice, desetine povređenih jemenskih civila, to je prizor uz koji nikada nismo želeli da se probudimo u Jemenu."

Što se tiče vazdušnog udara u Hodeidi, kompanija NetBloks navodi da je internet konekcija prekinuta oko 1 sati noću po lokalnim vremenu, i da je pogođen TeleJemen, državna kompanija koja ima monopol nad internet uslugama u zemlji. TeleJemen je sada pod kontrolom Hutija.

Internet veze su bile u prekidu i 12 sati kasnije. Norveški izbeglički savet je napad osudio kao "flagrantni napad na civilnu infrastrukturu koji će takođe uticati na dostavu humanitarne pomoći."

Sateliski kanal Hutija Al-Masira saopštio je da su civili poginuli i ranjeni u napadu na telekomunikacionu kompaniju. "Spasimo decu" navodi da je najmanje troje dece koja su se igrala na obližnjem fudbalskom terenu poginula u vazdušnom udaru u Hudeidi.

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija, koja se bori protiv Hutija, priznala je da je izvršila "precizne vazdušne udare da onesposobi kapacitete paravojske" oko luke Hodeida. Saudijci nisu odmah priznali da su napali teoekomunikacionu kompaniju, već su umesto toga Hodeidu nazvali lukom za pirateriju i krijumčarenje oružja iz Irana.

Iran poriče da naoružava Hutije, iako eksperti UN, nezavisni analitičari i zapadne zemlje ukazuju na dokaze o vezi Teherana sa isporukama oružja.

XS
SM
MD
LG