Linkovi

UN zabrinute zbog incidenata veličanja ratnih zločina u Srbiji i BiH


Sedište Ujednjenih nacija u Njujorku tokom 75. zasedanja Generalne skupštine, koje je održano uglavnom virtuelno zbog pandemije koronavirusa (Foto: Reuters/Mike Segar)
Sedište Ujednjenih nacija u Njujorku tokom 75. zasedanja Generalne skupštine, koje je održano uglavnom virtuelno zbog pandemije koronavirusa (Foto: Reuters/Mike Segar)

Visoki komesarijat UN za ljudska prava izrazio je duboku zabrinutost zbog nedavnih incidenata u Bosni i Hercegovini i Srbiji, kada su viđeni pojedinci kako veličaju svirepe zločine i osuđene ratne zločince, napadaju određene zajednice govorom mržnje, a u nekim slučajevima i direktno podstiču na nasilje.

Saopštenje se odnosi na incidente koji su se dogodili na nekoliko lokacija u entitetu Republika Srpska u BiH, uključujući Bijeljinu, Prijedor, Foču, Gacko, Višegrad i Brčko, kao i u Priboju i Novom Pazaru u Srbiji.

Liz Trosel, portparolka UNHCR-a u Ženevi, istakla je da su u incidentima, koji su se dogodili za vreme Božića prošlog vikenda, učestvovale veće grupe ljudi, koji su, hodajući u povorci sa bakljama, skandirali ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i pevali nacionalističke pesme pozivajući na ponovo preuzimanje nekih lokacija u bivšoj Jugoslaviji. U jednom incidentu, pojedinci su pucali u vazduh prolazeći pored lokalne džamije.

UN upozoravaju da postoji strah i rizik da će takvi činovi nastaviti da se događaju i intenziviraju tokom 2022, kada se izbori održavaju i u Srbiji i BiH.

Specijalna savetnica za sprečavanje genocida Alis Vairimu Nderitu izrazila je sličnu zabrinutost i uznemirenje zbog toga što su u incidentima targetirane pojedine zajednice na osnovu etničkog ili verskog identiteta.

Vairimu Nderitu je ponovila apel na sve na odgovornim pozicijama da rade na izgradnji poverenja i budućnosti u kojoj neće biti mesta poricanju genocida, ratnih zločina ili zločina protiv čovečnosti.

Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka UN u Srbiji, upozorila je da nedavne manifestacije ekstremnog nacionalizma i provokacije podrivaju mirni suživot u etnički i kulturno raznovrsnim regijama južne Srbije. Istakla je koliko je značajno učiti lekcije iz prošlosti, kao i koliko je važno da vlasti osude i spreče takve izlive diskriminacije i mržnje.

Da podsetimo, dva incidenta su se nedavno dogodila u Priboju. Na skupu kojem su prisustvovali i policijski službenici, puštana je pesma u kojoj se poziva na ponavljanje genocida u Srebrenici, a spominje se i Vukovar. Drugi incident se dogodio za pravoslavni Božić - lokalni mediji objavili su snimak na kojem se vidi grupa ljudi sa upaljenim bakljama koji na ulicama pevaju stihove „Božić je, Božić je, pucaj u džamije“. Oba incidenta osudili su najviši zvanični Srbije kao i predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je posetio Priboj 12. januara i poručio da će svi odgovorni za probleme biti kažnjeni.

“Mi moramo da učimo svoju zemlju da moramo živeti zajedno”, izjavio je predsednik Srbije i poručio da država neće imati milosti za one koji hoće da sruše mir.

XS
SM
MD
LG