Linkovi

Policijski čas naredne nedelje od četvrtka do ponedeljka


Knez Mihailova ulica u Beogradu tokom policijskog časa u subotu
Knez Mihailova ulica u Beogradu tokom policijskog časa u subotu

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 263 inficiranih koronavirusom, pa je ukupan broj obolelih je 8042. Preminulo je još petoro ljudi, a ukupan broj žrtava je 156.

Na bolničkom lečenju su 3044 pacijenta, na respiratorima ih je 85. Izlečene su 1182 osobe, rečeno je na redovnoj konferenciji Kriznog štaba.

Član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da prema podacima u bolnicama ima 347 slobodnih respiratora.

"Prvi udar smo pregurali i sada moramo sa merama distanciranja da obezbedimo da se što manje virus prenosi. Kakvo će biti njegovo prenođenje tokom toplih dana I leta, videćemo. Mi smo očekivali da će se smanjiti, ali ne ide tako brzo", kazao je Kon i dodao da je "u početku je jedna osoba zaražavala petoro, a sada imamo da dve osobe zaražavaju jednu".

Zabrana kretanja za 1. maj od četvrtka do ponedeljka

Zabrana kretanja naredne nedelje, oko prvomajskih praznika, počinje u četvrtak 30. aprila u 18h i trajaće do ponedeljka u 5 sati ujutru, saopšteno je iz Vlade koja je na današnjoj sednici usvojila tu odluku.

U obrazloženju piše da je cilj takve mere da se socijalni kontakti svedu na minimum.

Na snazi je zabrana kretanja tokom celog vikenda koja će biti završena u ponedeljak u 5 ujutru.

Od ponedeljka ublažavanje nekih mera

Od ponedeljka biće ublažene pojedine mere: počinju da rade frizerski i kozmetički saloni, pijace u zatvorenom i teretane uz obavezno poštovanje mera za suzbijanje pandemije.

Penzionerima će biti omogućeno da odlaze u šetnju svakog dana u trajanju od jednog sata, umesto 30 minuta. U prodavnicu će moći četvrtkom od 4 do 7 ujutru.

Najavljeno je da će od ponedeljka 27. aprila početi da se uspostavlja i međugradski prevoz.

Epidemiolog Kon je rekao da bi teretane i frizerski saloni mogli da se skroz zatvore ako se ne bi otvorili u ponedeljak, 27. aprila.

"Kad me pitaju za teretane, kako mogu da rade, drugo rešenje bi bilo da se totalno zatvore. Isto tako i frizerski saloni. Jer bi ti ljudi mogli da izgube svoj posao", rekao je Kon.

Objasnio je da će u teretanama morati da važe posebna pravila - da će na 10 metara kvadratnih moći da bude jedna osoba, da moraju postojati dezifekciona sredstva za sprave, da se moraju dezinfikovati tuš kabine, te da neće moći da rade ako ti uslovi ne budu ispunjeni.

Član Kriznog štaba, pulmolog Branimir Nestorović izjavio je da će parkovi "vrlo brzo biti otvoreni" zato što boravak napolju više nije takav rizik, čak ni maske neće morati da se nose.

Nestorović je za TV Prva rekao da se posle 1. maja očekuje otvaranje tržnih centara i postoji najava da će obdaništa biti otvorena oko 11. maja.

Skušptina zaseda u utorak

Skupština Srbije će najverovatnije zasedati u utorak 28. aprila, prvi put od uvođenja vanrednog stanja, najavila je predsednica parlamenta Maja Gojković za RTS.

Ona je rekla da će prva tema o kojoj će biti u vezi sa odlukama i uredbama o vanrednom stanju, kao i da će Vlada uputiti parlamentu predlog o potvrđivanju vanrednog stanja i predlog zakona o potvrđivanju svih uredbi koje su donete u proteklom periodu.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici uputila Narodnoj skupštini odluku o vanrednom stanju na potvrđivanje.

XS
SM
MD
LG