Linkovi

Kon: Pad posle šeste nedelje epidemije


Arhiva - Medicinska sestra ispred Infektivne klinike u Beogradu (REUTERS/Marko Djurica)

Nakon šeste nedelje epidemije može se očekivati pad broja zaraženih, ali je teško prognozirati kojom će se brzinom to dalje dešavati, izjavio je član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Predrag Kon.

Kon je rekao da će se na leto, nastupanjem visokih temperatura i pojačanim ultravioletnim zračenjem, korona "negde primiriti", a da li će se ponovo pojaviti "zavisi od virusa da li će preživeti".

Prema njegovim rečima, "slamka spasa" u borbi protiv pandemije je da se sve u Srbiji zatvori na dve nedelje, jer je taj period dovoljan da se virus izoluje.

Pošto nema vakcine protiv korona virusa, nastavio je Kon, praktično se vraćamo u 18. vek i postupa se kao što se tada radilo, ali je problem je što niko ne zna potencijal virusa ni koliko će epidemija trajati.

On smatra da zato svi građani treba jednako da se ponašaju, da vlada svojevrsna vojnička disciplina, jer sada svi trpe zbog manjine od tih deset odsto koji ne poštuju propisane mere.

Utorak bio "najgori dan", ali ipak "nije tako loše"

U Srbiji je od posledica koronavirusa u utrak umrlo sedmoro ljudi, a 115 je bilo novoobolelih, saopšteno je na redovnoj konferenciji za novinare u vladi Srbije u utorak popodne. Ukupan broj umrlih od Kovida 19 porastao je na 23.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao da je ovo najgori dan za Srbiju od početka pandemije, ali da se boji da će naredni dani biti još gori.

"Ovo je rezultat nepoštovanja donetih mera, i ako nastavimo ovako neodgovorno da se ponašamo, Srbiju čeka scenario Italije i Španije, a ne postoji zdravstveni sistem koji će to moći da kompenzuje", rekao je Stefanović.

Sa druge strane, Predrag Kon izjavio je kasnije tokom večeri da trenutna situacija u vezi sa širenjem epidemije "ipak nije tako loša".

On je rekao da je neophodno podići motivaciju građana kako bi se društveni kontakti još više smanjili, pošto je to jedini način da se epidemija okonča.

Kon je rekao da se naredne dve nedelje može očekivati trend rasta broja obolelih, ali bi nakon toga mogao da usledi trend staganacije koji bi mogao da potraje do osam nedelja.

U vezi sa najavljenim mogućim uvođenjem 24-časovne zabrane kretanja, Kon je rekao da bi tu meru treblao aktivirati ukoliko bi iz dana u dan naglo skakao broj obolelih.

XS
SM
MD
LG