Linkovi

Preminulo još sedmoro ljudi, "najgori dan" u Srbiji od početka epidemije


Arhiva - Medicinski radnik u zaštitnoj opremi ispred Infektivne klinike u Beogradu (REUTERS/Marko Djurica)

U Srbiji je od posledica koronavirusa u poslednjih 24 časa umrlo sedmoro ljudi, a 115 je novoobolelih, saopšteno je na redovnoj konferenciji za novinare u vladi Srbije u utorak popodne. Ukupan broj umrlih od Kovida 19 porastao je na 23.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao da je ovo najgori dan za Srbiju od početka pandemije, ali da se boji da će naredni dani biti još gori.

"Ovo je rezultat nepoštovanja donetih mera, i ako nastavimo ovako neodgovorno da se ponašamo, Srbiju čeka scenario Italije i Španije, a ne postoji zdravstveni sistem koji će to moći da kompenzuje", rekao je Stefanović.

Kon: Ipak nije tako loše

Epidemiolog Predrag Kon izjavio u utorak predveče da, iako je tokom poslednja 24 časa u Srbiji zabeležen do sada najveći broj smrtnih slučajeva, trenutna situacija u vezi sa širenjem epidemije "ipak nije tako loša".

On je rekao da je neophodno podići motivaciju građana kako bi se društveni kontakti još više smanjili, pošto je to jedini način da se epidemija okonča.

Upozorio je i da je smrtnost u zemlji od ove bolesti porasla sa jedan na 2,5 odsto, budući da danas na 900 obolelih ima 23 smrtna slučaja.

"Imamo dosta pozitivnih koje nismo otkrili, najvažnije je da sprečimo prenošenje virusa", kazao je epidemiolog.

Kon kaže da se naredne dve nedelje može očekivati trend rasta broja obolelih, ali bi nakon toga mogao da usledi trend staganacije koji bi mogao da potraje do osam nedelja.

U vezi sa najavljenim mogućim uvođenjem 24-časovne zabrane kretanja, Kon je rekao da bi tu meru treblao aktivirati ukoliko bi iz dana u dan naglo skakao broj obolelih.

Usporovanje da ne zavara, zabrana 24 sata smislena ako dođe do skoka

Predrag Kon prethodno je izjavio u utorak ujutro da je, umesto očekivanog naglog rasta, Srbija imala opadanje broja obolelih od koronavirusa, ali da to ne treba da zavara i da će se u narednih pet do sedam dana videti da li je reč o ozbiljnom padu, što će pokazati masovnije testiranje.

"Mi za sada nemamo tako lošu situaciju u ukupno gledano vrlo nepovoljnoj situaciji", istakao je Kon za televiziju N1.

On je rekao da je ono što se vidi ledeni breg, a da će masovno testiranje otkriti šta se zapravo dešava.

Otkrivanje ranih formi koronavirusa značajno je da bi ti ljudi bili izolovani, kazao je on i dodao da bi celodnevna zabrana kretanja, koju je kao mogućnost inače najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, imala smisla ako bi došlo do naglog skoka broja zaraženih i povećanog broja smrtnih slučajeva.

"Neće nam trebati takva mera ako uspemo da spljoštimo tu krivu skroz", rekao je Kon.

Tiodorović: Pad broja zaraženih je pad, a ne optimizam

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je u utorak da je pad broja zaraženih u prethodna dva dana "pauza, a ne optimizam" i da se u narednim danima očekuje "situacija možda još teža nego prethodna", kada je reč o novozaraženima.

On je za TV Prva rekao da je u Kliničkom centru Niš, koronavirus potvršen kod devet medicinskih radnika, ali da do sada nije potvrđen nijedan slučaj prenošenja u bolničkim uslovima, odnosno da je medicinski radnik zarazio pacijenta i dodao da "to treba održati do kraja".

Tiodorović je kazao da je korona virus potvrdjen kod devet medicinskih radnika, dok je jedna osoba hospitalizovana.

Dodao je da su 32 medicinska radnika u samoizolaciji i da niko nije u teškoj zdravstvenoj situaciji.

Podaci od ponedeljka: U Srbiji 785 zaraženih

U Srbiji je, prema podacima od poneeljka, registrovano 785 slučajeva obolelih od koronavirusa, 44 više nego u nedelju i to je drugi dan zaredom da broj novih slučajeva opada. Od posledica koronavirusa preminule su još tri osobe, ukupan broj žrtava je 16. 62 osobe su na respiratoru.

Kon je na redovnoj konferenciji za štampu u Vladi Srbije rekao da su preminuli jedna žena (1939.) u Kliničkom centru Vojvodine, muškarac (1974.) u Kliničkom centru Srbije i muškarac (1948.) u bolnici "Dragiša Mišović", i da su svo troje bili hronični bolesnici.

Procenat smrtnosti od koronavirusa je 2,04 odsto, rekao je Kon.

Trenutno je hospitalizovano 540 pacijenata, uz 33 pacijenta sa lakšom kliničkom slikom na Beogradskom sajmu.

Epidemiolozi kažu da je dobro što broj novih slučajeva drugi dan opada, ali ukazuju da je broj pacijenata na respiratoru veći.

Ukupno je u Srbiji na Kovid 19 testirano 3084 osobe.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio da je Kovid 19 za sada utvrđen kod devetorice vojnika koji su kontrolisali građane na granici na severu Srbije, a da je 642 u samoizolaciji i da se njihovo stanje prati.

XS
SM
MD
LG