Linkovi

Ko je Entoni Godfri, novi ambasador SAD u Srbiji


Entoni Godfri, tadašnji kandidat za ambasadora SAD u Srbiji, svedoči pred Odborom za spoljne poslove Senata SAD.
Entoni Godfri, tadašnji kandidat za ambasadora SAD u Srbiji, svedoči pred Odborom za spoljne poslove Senata SAD.

Novi ambasador SAD u Srbiji ​Entoni Godfri​ predao je pre nekoliko dana akreditivna pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, čime je zvanično počeo njegov mandat najvišeg predstavnika Sjedinjenih Država u Srbiji.

U svom prvom obraćanju javnosti Srbije preko tvitera, neposredno po dolasku u Beograd, Godfri je zamolio za savet šta da proba od hrane i šta da poseti sa svojom suprugom i kućnim ljubimcem, psom zlatnim retriverom.

Na taj tvit dobio je brojne i različite odgovore.

Ambasador je u ponedeljak preko tvitera podelio i kako je izgledao njegov prvi vikend u Beogradu:

Karijerni diplomata

Entoni Godfri karijerni je viši diplomata u klasi ministra-savetnika. Tokom svoje karijere duge gotovo 40 godina, koja obuhvata i službovanje u Mornarici SAD i u Stejt departmentu, postao stručnjak za pitanja srednje i južne Evrope, a službovao je i u Rusiji, Turskoj i Jermeniji.

Ambasador Godfri izlazi iz aviona na Aerodromu "Nikola Tesla" (Foto: Ambasada SAD u Beogradu)
Ambasador Godfri izlazi iz aviona na Aerodromu "Nikola Tesla" (Foto: Ambasada SAD u Beogradu)

Neposredno pre dolaska u Srbiju, od 2015. do 2019. godine, bio je najpre ministar-savetnik za politička pitanja, a zatim i zamenik ambasadora SAD u Moskvi, navodi se na sajtu Ambasade SAD u Srbiji.

Od 2013. do 2015. godine bio je na čelu Kancelarije za Irak u Birou za Bliski istok Stejt departmenta i ministar-savetnik za politička pitanja u Ambasadi SAD u Bagdadu od 2012. do 2013. godine.

U Političkom odeljenju Ambasade SAD u Zagrebu radio je od 2001. do 2004. godine, a njegov poslednji vojni angažman u trajanju od četiri godine bio je na poslovima kontrole sovjetske implementacije sporazuma o kontroli naoružanja pri Inspekcijskoj agenciji na terenu.

Ambasador Godfri je diplomirao sa najvišim počastima na Univerzitetu Kalifornija u Dejvisu. Govori ruski, srpskohrvatski i turski. Ambasador Godfri je oženjen sa Anom O’Tul i imaju troje dece, starosti 27, 19 i 18 godina.

Prioriteti

Pre nego što je izabran za novog ambasadora u Srbiji, Godfri je krajem jula svedočio pred Odborom za spoljne poslove Senata SAD.

Osvrnuvši se na svoje službovanje u Rusiji, on je tada rekao da je potpuno svestan "agresivnog ponašanja Rusije, njenog malignog uticaja i kampanje dezinformisanja u velikom delu Evrope" i ocenio da je Srbija politički i ekonomski lider i ima ključnu ulogu i uticaj na regionalnu stabilnost i saradnju.

Novi američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri polaže zakletvu u Stejt departmentu (Izvor: Twitter)
Novi američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri polaže zakletvu u Stejt departmentu (Izvor: Twitter)

Godfri je naglasio da SAD u potpunosti podržavaju evropske integracije i proklamovani cilj Srbije da postane članica Evropske unije, ocenjujući da je Srbija na prekretnici.

Poručio je da SAD nastavljaju da pružaju podršku dijalogu koji predvodi EU u cilju sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine, te da su SAD spremne da i dalje na sve načine pomognu "u traženju obostrano prihvatljivog, trajnog i primenljivog sporazuma, koji će ojačati regionalnu stabilnost".

Godfri je tokom svedočenja ocenio da je važan element angažovanja SAD u Srbiji promocija i odbrana zajedničkih demokratskih vrednosti, posebno se osvrnuvši na pritiske i pretnje nasiljem nad novinarima.

Najavio je nastavak traganja za rešenjem slučaja ubistva braće Bitići.

XS
SM
MD
LG