Linkovi

RSE: Sprečen protest desničara ispred Ambasade SAD u Beogradu


Prostor ispred zgrade ambasade SAD u Beogradu, 29. jun 2019.
Prostor ispred zgrade ambasade SAD u Beogradu, 29. jun 2019.

Skup najavljen kao protest protiv politike Sjedinjenih Američkih Država prema Kosovu i Srbiji, u organizaciji “Pokreta Srbije Gerila” ispred ambasade SAD u Beogradu, sprečen je, kazao je jedan od organizatora protesta Radiju Slobodna Evropa.

Kako je rekao, policija je sprečila održavanje skupa, zbog pirotehničkih sredstava (dimne bombe i baklje) koje su učesnici poneli sa sobom, a bez tehničara koji bi to kontrolisao.

Ambasada SAD u Beogradu je ranije na svom sajtu upozorila američke državljane da se prema “policijskom izveštaju očekuje da će se demonstracije protiv politike SAD prema Srbiji i Kosovu održati s početkom u 20 sati”.

U uputstvu svojim građanima, Ambasada SAD dala je savet da se izbegava deo grada oko zgrade ambasade u beogradskom naselju Dedinje, da se prate lokalni mediji zbog informacija, kao i da se izbegavaju gužve i demonstracije. Građanima se savetuje i da obrate pažnju na dešavanja u svom okruženju, a kao i obično u takvim prilikama, državljanima SAD je preporučeno kako da se Ambasadi obrate za pomoć ukoliko im bude potrebna.

U upozorenju Ambasade navodi se i da je pokret “Gerila” nepoznat javnosti. Prema podacima dostupnim na internetu, pokret “Gerila” je član saveza desničarskih organizacija “Čuvari Srbije – 1244”, koji se, između ostalog, zalaže za “očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije”, kao i za “zabranu ulaska migranata u zemlju i zabranu javnog propagiranja i promociju LGBT zajednice”.

Kao lider ove organizacije na društvenim mrežama predstavlja se Dragan Vidaković, zvani Mrki. On se potpisuje kao predsednik “Pokreta Srbije Gerila”, jedne od organizacija koje su u maju postavile šatore ispred Predsedništva Srbije, u Pionirskom parku, u Beogradu. Takođe, sa svog profila na Tviteru, pozivao je na proteste za zabranu rada pekare “Roma” u beogradskom naselju Borča, pre mesec dana. Povod za proteste bila je fotografija sa albanskim simbolom koju je objavio brat vlasnika pekare.

XS
SM
MD
LG