Linkovi

Tramp obećao Britaniji "fenomenalan" trgovinski sporazum posle Bregzita


Predsednik Donald Tramp i britanska premijerka Tereza Mej na konferenciji za novinare u Londonu, 4. jun 2019.
Predsednik Donald Tramp i britanska premijerka Tereza Mej na konferenciji za novinare u Londonu, 4. jun 2019.

Američki predsednik Donald Tramp obećao je Britaniji "fenomenalan" trgovinski sporazum posle izlaska Britanije iz Evropske unije i najavio da će raditi na tome da se prevaziđu bilo kakve razlike u stavovima dve zemlje o ulozi kineske kompanije Huavej u izgradnji 5G mobilnih mreža.

Tramp je na konferenciji za novinare u Londonu čestitao odlazećoj premijerki Terezi Mej i pohvalio dva njena moguća naslednika - Borisa Džonsona koji je rekao da će Velika Britanija napustiti Evropsku uniju 31. oktobra sa ili bez dogovora, i Džeremija Hanta, aktuelnog šefa diplomatije koji je upozorio protiv napuštanja EU bez dogovora.

"Znam Borisa. Sviđa mi se već duže vreme, mislim da bi uradio veoma dobar posao. Znam Džeremija. Mislim da bi i on uradio veoma dobar posao", rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji sa Mej.

Na pitanje da li bi privremena odluka britanskih ministara da dozvole ograničenu ulogu Huaveja u izgradnji 5G mreža mogla da utiče na bezbednosnu saradnju sa najvećim britanskim saveznikom, Tramp je odgovorio da će raditi na rešavanju tih pitanja.

"Imamo izuzetne obaveštajne odnose i moći ćemo da prevaziđemo bilo koje razlike", naglasio je Tramp.

Trampova administracija saopštila je saveznicima da ne koriste 5G tehnologiju i opremu kineske kompanije zato što se strahuje da bi to Kini omogućilo da prisluškuje osetljivu komunikaciju i podatke. Huavej odbacuje te optužbe.

Komentarišući pitanje Bregzita, američki lider rekao je da će se raskid Britanije sa EU dogoditi.

"To će se dogoditi i trebalo bi da se dogodi. Ovo je velika zemlja, koja želi svoj identitet, svoje granice, i da sama vodi računa o svojim unutrašnjim pitanjima", rekao je Tramp i dodao:

"Dok se Ujedinjeno Kraljevstvo priprema da napusti Evropsku uniju, Sjedinjene Države su odlučne da postignu fenomenalan trgovinski sporazum sa Britanijom", najavio je predsednik SAD.

Tramp je rekao i da je odbio da se sastane sa liderom opozicionih laburista Džeremijem Korbinom, koji je kritikovao američkog predsednika na protestu u Londonu. Naglasio je i da je kraljica Elizabeta "fantastična žena", a Britaniji je zahvalio na državnoj poseti koja je "učvrstila najveći savez koji je svet ikada imao".

Britanska premijerka hvalila je "dragocen i duboki savez" dve zemlje, ali i dodala da bi prijatelji mogli da budu otvoreni i u pogledu pitanja oko kojih nisu saglasni - kao što su iranski nuklearni sporazum i Pariski klimatski sporazum.

Širenje ekonomskog partnerstva

Američki predsednik i odlazeća britanska premijerka nagovestili su na početku sastanaka u Londonu, da žele da prošire trgovinske veze dve zemlje.

Tramp je na okruglom stolu sa poslovnim liderima rekao da smatra da će dve strane postići "veoma sadržajan trgovinski sporazum koji je veoma pošten".

Mej je naglasila da bi Britanija i Sjedinjene Države trebalo da prošire ekonomsko partnerstvo bilateralnim trgovinskim dogovorom, a da njena vlada veruje u "slobodna, fer i otvorena tržišta".

Britanska premijerka Tereza Mej i predsednik SAD Donald Tramp na okruglom stolu sa poslovnim liderima
Britanska premijerka Tereza Mej i predsednik SAD Donald Tramp na okruglom stolu sa poslovnim liderima

Osim obraćanja poslovnim liderima, Tramp i Mej su održali bilateralne razgovore, a zatim i zajedničku konferenciju za novinare.

Tramp i njegova supruga Melanija imaće zatim večeru sa princom Čarlsom i njegovom suprugom, Kamilom, vojvotkinjom od Kornvala.

Ponedeljak je prošao u pompi. Tokom dana, britanska kraljica Elizabeta pozdravila je predsednika Trampa i Melaniju nakon što su oni stiglu u Bakingemsku palatu helikopterom. Nakon ceremonije dobrodošlice, Tramp je imao privatni ručak sa kraljicom i turu po umetničkoj galeriji palate.

Ostatak dana uključivao je smotru počasne garde grenadira, turu kroz istorijsku Vestmistersku opatiju i čaj sa princom Čarslom u njegovom domu u Londonu.

Predsednik SAD Donald Tramp vrši smotru počasne garde tokom ceremonije dobrodošlice u Bakingamskoj palati u centrlanom Londonu, 3. juna 2019, prvog dana svoje trodnevne posete Britaniji.
Predsednik SAD Donald Tramp vrši smotru počasne garde tokom ceremonije dobrodošlice u Bakingamskoj palati u centrlanom Londonu, 3. juna 2019, prvog dana svoje trodnevne posete Britaniji.

Ali, najvažniji događaj dana bio je državni banket za uzvišene zvanice u Bakingemskoj palati. Pored kraljice i njenog supruga princa Filipa, bili su prisutni i drugi članovi kraljevske familije - princ Čarls i Kamila, kao i princ Vilijem i njegova supruga Kejt, vojvotkinja od Kembridža.

Takođe, večeri sa Trampom prisustovala su i Donald Tramp mlađi, Ivanka Tramp i njen suprug Džared Kušner, Erik Tramp i njegova supruga Lara i Tifani Tramp.

Tramp je u svojoj zdravici rekao da je oslobađanje miliona od tiranije u Drugom svetskom ratu "zauvek zapečatilo" veze između Britanije i Sjedinjenih Država.

U svojoj zdravici, kraljica je rekla: "Večeras, slavimo savezništvo koje je pomoglo da se obezbede sigurnost i prosperitet oba naša naroda tokom decenija i verujem da će opstati mnogo narednih godina".

Britanska kraljica Elizabeta II gleda izložene američke predmete u kraljevskoj kolekciji, zajedno as predsednikom SAD Donaldom Trampom, u Londonu, 3. juna 2019.
Britanska kraljica Elizabeta II gleda izložene američke predmete u kraljevskoj kolekciji, zajedno as predsednikom SAD Donaldom Trampom, u Londonu, 3. juna 2019.

​Primetno je bilo odsustvo Megan, vojvotkinje od Saseksa, rođene Amerikanke i supruge princa Harija koja je na porodiljskom odsustvu nakon što je rodila sina prošog meseca. Ona je bila kritički nastrojena prema Trampu tokom izborne kampanje u SAD 2016.

Trampova poseta događa se u trenutku kada je Britanijau u političkim previranjima. Tereza Mej trebalo bi da se povuče u petak, nakon neuspeha kompletiranja britanskog izlaska iz Evropske unije.

Proces će nastaviti njen naslednik, koji neće nasleiti jasan put kad rešenju među oštro podeljenim stranama.

VIDEO: Trampove naznake pred put u Britaniju (engleski jezik)

Amid Pageantry of Buckingham Palace Visit, Trump's Comments Unsettles Host
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Trampov put takođe uključuje komemoraciju povodom "Dana D", kako u Britaniji, tako i u Francuskoj, i planirano je da otputuje u Irsku.

XS
SM
MD
LG