Linkovi

Republikanci ipak planiraju glasanje o imigraciji


Zgrada Kongresa na Kapitol Hilu
Zgrada Kongresa na Kapitol Hilu

Republikanci u Predstavničkom domu Kongresa ipak planiraju da glasaju o predlozima zakona o imigraciji, uprkos apelu predsednika Donalda Trampa da odlože glasanje posle kongresnih izbora u novembru.

Republikanci imaju većinu u oba doma Kongresa, ali ih je usvajanje zakona o imigraciji neizvesno u Senatu jer im je potrebno 60 glasova, odnosno i glasovi demokrata pošto republikanci imaju 51 mesto.

Predsednik Tramp je na Tviteru pozvao republikance da ne glasaju o zakonima o imigraciji dok ne dobiju još mesta u Kongresu na novembarskim izborima.

Republikanska predstavnica u Kongresu sa Floride Ileana Ros Lajtnen, koja se neće ponovo kandidovati u novembru, nazvala je Trampove tvitove "šizoidnom politikom".

Kongresmen Mark Senfor iz Južne Karoline, koji takođe ide u penziju, rekao je da Trampova nepostojana poltiika šalje "užasan signal" koji "imigracionu reformu čini manje verovatnom".

U svom redovnom nedeljnom obraćanju na radiju, predsednik Donald Tramp je rekao da reforma počinje na Kapitol Hilu.

"Samo Kongres može da reši problem, a jedino rešenje je to da budemo u mogućnosti da hapsimo, krivično gonimo i brzo deportujemo one koji ilegalno pređu granicu", rekao je Tramp.

Na izborima za Kongres u novembru biraće se svih 435 predstavnika donjeg doma i trećina Senata. Nije međutim jasna predsednikova pozicija u kojoj svojom politikom odbija umerene republikance koji su među najranjivijima pred kongresne izbore.

"Niko nema više da izgubi na kongresnim izborima od predsenika jer ako izgubi većinu u donjem domu Kongresa, demokrate će insistirati na pokretanju opoziva", kaže republikanski kongresmen iz Alabame Bredli Birn, koji se protivi ovakvoj imigracionoj politici predsednika.

XS
SM
MD
LG