Linkovi

Jevtić: Formiranje ZSO podrazumeva promenu Ustava Kosova


Zamenik premijera Kosova Dalibor Jevtić danas u Ranilugu
Zamenik premijera Kosova Dalibor Jevtić danas u Ranilugu

Za formiranje Zajednice srpskih opština potrebna je promena kosovskog Ustava ili donošenje posebnog zakona o toj zajednici rekao je zamenik premijera Kosova Dalibor Jevtić. On je istakao da će Zajednica srpskih opština imati određena izvršna ovlašćenja. Jevtić je obišao opštinu Ranilug i najavio izgradnju zdravstvenog centra u tom mestu.

Zamenik premijera Kosova Dalibor Jevtić, koji je i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova rekao je u Ranilugu da je za formiranje Zajednice srpskih opština potrebno da i Beograd i Priština usklade svoje zakonske regulative i da je to, kako je kazao, dogovoreno u Briselu. Jevtić je istakao da oni koji poručuju da će Zajednica srpskih opština biti u skladu sa Ustavom Kosova zaboravljaju na, kako je kazao, jednu bitnu činjenicu.

"Da li neko misli da bi neko iz Beograda išao u Brisel da pregovara o nečemu što već postoji u zakonima ovde na Kosovu. Naravno da ne. Zašto bi mi pregovarali o nečemu što već postoji? Mi smo tamo otišli da pregovaramo o nečemu što bi trebalo srpski narod na ovim prostorima dodatno da dobije. To i jeste suština sporazuma o Zajednici srpskih opština i ako govorimo o ovlašćenjima biće onoliko izvršna, koliko to stoji u principima Briselskog sporazuma i mi nećemo biti deo onog procesa koji predviđa nešto drugačije", rekao je Jevtić.

Jevtić je sa gradonačelnikom Raniluga potpisao memorandum o izgradnji centra porodične medicine, čija je vrednost 300.000 evra. Opština Ranilug izdvojiće 60.000, a ministarstvo za zajednice i povratak 240.000 evra.

"Izgradnjom i ovog porodičnog centra medicine ovde u Ranilugu mi udaramo kamen temeljac onome što će se zvati Zajednica srpskih opština. I zato će i ovaj centar porodične medicine, zato će i svaka škola koju obnovimo i izgradimo, zato će sve ono što budemo radili u narednom periodu bilo gde, gde i jedan Srbin živi - biti deo onoga što se zove Zajednica srpskih opština i to je upravo ono što jeste naš krajnji cilj. Dakle, za nas Zajednica srpskih opština znači život, ne politika“, kazao je Jevtić.

Gradonačelnik Raniluga Vladica Aritonović rekao je da je cilj da se građanima omoguće što bolje i pristupačnije zdravstvene usluge.

"S druge strane, ljudima koji ovde rade, omogućimo da te usluge pruže bez ikakvih smetnji u jednom savremenom centru medicine’’, rekao je Aritonović.

Nova kuća za porodicu Nasković

Ministar Jevtić je obišao i porodicu Nasković u selu Rajanovce, u opštini Ranilug, koja živi u oronuloj kući i veoma teškim uslovima. Jedini izvori prihoda ove šestočlane porodice su dečiji dodatak i socijalna pomoć. Ministar Jevtić je obećao da će ministarstvo za zajednice i povratak finansirati izgradnju nove kuće od 62 metara kvadratnih za ovu porodicu i da će radovi početi za desetak dana.

XS
SM
MD
LG