Linkovi

Žena, populista, desničar: Marin Le Pen korača ka vrhu Francuske


Liderka Nacionalnog fronta, Marin Le Pen (Arhiva)

Posle bregzita i pobede Donalda Trampa na američkim izborima, da li će Francuska biti sledeća zemlja u kojoj će talas nacionalizma doći do izražaja? To pitanje postavljaju mnogi dok se Francuska priprema za izbore na proleće, a neki veruju da bi desničarska liderka Marin Le Pen možda mogla da bude lice 2017.

Ledeno jutro - pravo vreme za džemper i topli kakao. Bolje je ostati kod kuće, ali ne ako se predsednički izbori održavaju za tri meseca, a vi pripadate ultra-desničarskoj stranci Nacionalni front. Jednom je ovaj francuski radnički grad glasao za komuniste. Sada čvrsto stoji na desnici.

Opštinski odbornik Loran Sal veruje da je Siren sada spreman za njegovog kandidata - Marin Le Pen.

"Često su nas demonizovali, ali pogledajte rezultate nedavnih izbora koji pokazuju da smo vodeća stranka u Francuskoj", ističe Sal.

Istina je da popularnost ove stranke stalno raste. Često predvodi u anketama, iako se to ne preliva uvek u glasačke kutije.

Građani na pijaci u Sirenu razmišljaju o predstojećim izborima
Građani na pijaci u Sirenu razmišljaju o predstojećim izborima

Ako bude izabrana za predsednicu, Le Pen planira da održi referendum o izlasku Francuske iz Evropske unije. Ona takođe želi da ponovo uspostavi francuske granice, smanji broj članova parlamenta i pojača borbu protiv islamskog fundamentalizma.

"Da li su populisti oni koji žele da brane vladu, za i u ime naroda? Ako je to slučaj, onda prihvatam da me zovu populistom", kaže Le Pen.

Neki ovde razmišljaju o tome da glasaju za nju, što mnogi. do pre nekoliko godina, nikada ne bi priznali – mada ima i onih koji se i dalje kolebaju.

"Još ne znamo. Moram da saznam više o njihovim stavovima, pa ću odlučiti kasnije", priča stanovnik Sirena, Emanuel.

Prvi krug izbora održava se u aprilu. Ima vremena za još mnogo pamfleta, a možda i za nekoliko usputnih iznenađenja.

XS
SM
MD
LG