Linkovi

Eltsov: Kremlj testira novog predsednika


Russian war ships are seen anchored in a bay of the Russian fleet base in Baltiysk in Russia's Kaliningrad region between Poland and the Baltic states, July 19, 2015.
Russian war ships are seen anchored in a bay of the Russian fleet base in Baltiysk in Russia's Kaliningrad region between Poland and the Baltic states, July 19, 2015.

Rusija je saopštila da planira da postavi raketni sistem vazdušne odbrane S-400 i Iskander projektile, koji mogu da nose nuklearne bojeve glave, u oblast Kalinjingrad, na obali Baltičkog mora, između Poljske i Litvanije, kao odgovor na protiv-raketni štit koji je NATO instalirao blizu ruske granice.

Sjedinjene Države su u maju ove godine aktivirale protiv-raketni odbrambeni sistem u Rumuniji, a protiv-raketna platforma trenutno se gradi i u Poljskoj. Rusija tvrdi se instaliranjem raketnog štita krši sporazum sa SAD iz 1987.

U proteklih godinu dana, Rusija je širom zemlje izvodila obimne vojne vežbe i razmeštala naoružanje duž granice. Planovi da u oblast Kalinjingrad premesti projektile koji mogu da nose nuklearne bojeve glave nije ništa novo, tako da tajming najnovijeg saopštenja ima specifičnu namenu, kaže Piter Eltsov, profesor međunarodne bezbednosti na Univerzitetu nacionalne odbrane u Vašingtonu.

"Kremlj pokušava da testira novog predsednika i prelazni period je najpogodniji momenat za to. Isto se dogodilo i 2008. kada je Obama izabran za predsednika".

Ranije ove godine, NATO je u znak podrške zemljama članicama, izveo vojne vežbe velikih razmera, u Poljskoj i baltičkim zemljama.

Međutim sada je među tim zemljama zavladala bojazan da bi novoizabrani američki predsednik Donald Tramp to mogao da promeni.

"Ja mislim da je NATO sjajan, ali da ga treba modernizovati i zemlje koje štitimo treba finansijski da učestvuju u tome" izjavio je Donald Tramp.

Američki senator Ben Kardin je rekao za Glas Amerike da će zakonodavci raditi u interesu Sjedinjenih Država i svojih NATO saveznika.

"Naša je obaveza da postavimo smernice I ja se nadam da će predsednik Tramp u dvostranačkom glasanju od Kongresa dobiti uputstvo kako da Amerika održi vodeću ulogu na globalnom nivou i zaštiti vrednosti koje su joj od vitalnog značaja".

Litvanija, koja se graniči sa ruskom enklavom Kalinjingrad, ništa na prepušta slučaju. Zvanični Viljnus jača svoju borbenu gotovost, a nedavno je vlada objavila priručnik na 75 strana, koji sadrži uputstva kako reagovati u slučaju ruske invazije. Međutim, teško da će Rusija napasti neku od članica NATO saveza, smatra Eltsov.

"Što se tiče baltičkih zemalja, Putin trenutno nema nikakvog razloga da napada ili okupira bilo koju od njih".

Sve u svemu, kaže Eltsov, Moskva će možda pojačati svoje mešanje u istočnoj Ukrajini, ali dodaje da ne očekuje neko veliko zbližavanje Rusije i Sjedinjenih Država tokom Trampove administracije, jer - kako navodi, moćni lobiji sa obe strane žele da održe status kvo.

XS
SM
MD
LG