Linkovi

Bob Dilan dobitnik Nobelove nagrade za književnost


Bob Dilan (REUTERS/Mario Anzuoni)

Legendarni američki muzičar Bob Dilan, smatran glasom svoje generacije zahvaljujući uticajnim pesmama koje je pisao od 1960-ih pa nadalje, osvojio je Nobelovu nagradu za književnost. 75-godišnji Dilan jedini kantautor koji je osvojio tu nagradu. On je ujedno prvi Amerikanac koji je osvojio Nobela za književnost od 1992. kada je nagradu dobila Toni Morison.

Vest je izazvala iznenadjenje u Švedskoj akademiji u Stokholmu...Bob Dilan, kantautor, muzički pionir, sada je i dobitnik Nobelove nagrade. Sara Danijus, stalni sekretar Nobelove akademije obrazložila je odluku, navodeći da se Dilan “nagradjuje za stvaranje novog poetskog izražaja u okviru velike američke pesničke tradicije.”

Više od 50 godina, Dilan je stvarao hitove. Od folk pesme iz 1962 “Blowin' In the Wind” do himne iz ere protesta protiv rata u Vijetnamu “The Times They Are A-Changin”, njegove pesme su odražavale raspoloženje nekoliko generacija.

Američki kantautor sada se pridružio, izmedju ostalih, Džonu Stajnbeku, Tomasu Manu i Radjardu Kiplingu i drugim blistavim umovima – laureatima Nobelove nagrade za književnost.

Bob Dilan rodjen je kao Robert Alen Zimerman u jevrejskoj porodici iz srednje klase, a započeo je muzičku karijeru 1959. svirajući u kafeima u svojoj rodnoj državi Minesoti. Sam je naučio da svira gitaru, usnu harmoniku i klavir. 2008. je osvojio Pulicerovu nagradu za doprinos muzici i američkoj kulturi.

XS
SM
MD
LG