Linkovi

Američki senator Marfi upozorava Moskvu


Demokratski senator Kristofer Marfi
Demokratski senator Kristofer Marfi

Kristofer Marfi: "Ruskom predsedniku Vladimiru Putinu treba jasno predočiti da će SAD zaustaviti bilo kakav napad Rusije na američke saveznike u regionu."

"Mislim da je za nas važno da uputimo poruku solidarnosti našim prijateljima u Istočnoj Evropi. Predanost NATO-a je nedvoslmislena, član 5 je 'živ i zdrav'. Amerika ne poseduje neograničena sredstva, ali neophodno je da Putinu jasno pokažemo da ukoliko krene protiv bilo kog američkog saveznika, da ćemo ga zaustaviti", izjavio je demokratski senator Kristofer Marfi u razgovoru za Glas Amerike.

Kristofer se osvrnuo i na pitanje o dosadašnjoj efikasnosti zapadnih sankcija zavedenih Rusiji:.

"Očigledno je da za sada sankcije nisu promenile Putinovo mišljenje, ali treba podsetiti da treba da prodje dovoljno vremena pre nego što sankcije postignu svoj cilj. Zadovoljan sam što je Evropska unija produžila te mere. Mislim da je na ruskom narodu da odluči da li se slaže sa ovakvom vrstom agresije i da li pristaje da ruska ekonomija propada."

Povodom pritiska uticajnih političkih krugova u Vašingtonu, koji traže isporuke teškog naoružanja vladi u Kijevu, Marfi je rekao:

"Nisam za podele u Severnoatlantskom savetu, zato mislim da je važno da takve odluke donosimo uz konsultaciju sa našim evropskim saveznicima. Trenutno, najvažnija stvar u Ukrajini nije teško naoružanje, već sprečavanje da njihova ekonomija ne potone u haos. Lično ne verujem da Putin želi da poseduje Ukrajinu. Njegov cilj je da je ekonomski uništi da bi na kraju uspostavio prorusku vladu u Kijevu. Mislim da je sada najvažnije da SAD pomognu ekonomski opstanak Ukrajine."

XS
SM
MD
LG