Linkovi

Zahtev Pjongjanga Savetu bezbednosti


자성남 북한 외무성 국장. (자료사진)
자성남 북한 외무성 국장. (자료사진)

Severna Koreja traži od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da ne ispituje navodno kršenje ljudskih prava Pjongjanda već da istraži, kao se navodi “brutalne” I “srednjevekovne” zloupotrebe Sjedinjenih Država.

Pismo sa zahtevom predao je severno korejski ambasador u UN-u Ja Song Nam, koji je ukazao da su optužbe protiv Severne Koreje “izmišljene” i “potpuno irelevantne” za regionalni ili međunarodni mir I bezbednost.

Nasuprot tome, rekao je on, o “mučenjima i torturama koje vrši CIA” bi trebalo hitno da se izjasni Savet bezbednosti da bi se sprečio, kako je navedeno, “destabilizujući uticaj” na mir u svetu.

Jaov komentar je reakcija na prošlonedeljno objavljivalnje izveštaja američkog Senata o detaljima primene brutalnih metoda ispitivanja zatvorenika, koje je CIA primenjivala posle terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. Septembra 2001.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija tražio je juče da se u program tog tela stavi stanje ljudskih parava u Severnoj Koreji o čemu će se najverovatnije raspravljati idućeg ponedeljka ili utorka.

XS
SM
MD
LG