Linkovi

Zahtev Pjongjanga Savetu bezbednosti

  • Glas Amerike

자성남 북한 외무성 국장. (자료사진)

Severna Koreja traži od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da ne ispituje navodno kršenje ljudskih prava Pjongjanda već da istraži, kao se navodi “brutalne” I “srednjevekovne” zloupotrebe Sjedinjenih Država.

Pismo sa zahtevom predao je severno korejski ambasador u UN-u Ja Song Nam, koji je ukazao da su optužbe protiv Severne Koreje “izmišljene” i “potpuno irelevantne” za regionalni ili međunarodni mir I bezbednost.

Nasuprot tome, rekao je on, o “mučenjima i torturama koje vrši CIA” bi trebalo hitno da se izjasni Savet bezbednosti da bi se sprečio, kako je navedeno, “destabilizujući uticaj” na mir u svetu.

Jaov komentar je reakcija na prošlonedeljno objavljivalnje izveštaja američkog Senata o detaljima primene brutalnih metoda ispitivanja zatvorenika, koje je CIA primenjivala posle terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. Septembra 2001.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija tražio je juče da se u program tog tela stavi stanje ljudskih parava u Severnoj Koreji o čemu će se najverovatnije raspravljati idućeg ponedeljka ili utorka.

XS
SM
MD
LG