Linkovi

Italija i Crna Gora potpisale sporazum o readmisiji


Igor Lukšić i njegova italijanska koleginica Federika Mogerini u Podgorici
Igor Lukšić i njegova italijanska koleginica Federika Mogerini u Podgorici

Šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić i njegova italijanska koleginica Federika Mogerini potpisali su u Podgorici Sporazum o readmisiji osoba koje se u dvije zemlje nalaze bez dozvole boravka.

Ministri Lukšić i Mogerini kazali su da je ovaj sporazum potvrda dugodogišnje saradnje Italije i Crne Gore. Lukšić je potencirao podršku italijanske Vlade Crnoj Gori na putu ka članstvu u NATO:

"U tom kontekstu i potpisivanje protokola o implementaciji Sporazuma o readmisiji doprinosi legalnim migracijama i sigurnosti prekogreaničnog saobraćaja. Naši bilateralni odnosi su zaista odlični i reflektovani kroz već postojeći Sporazum o strateškoj saradnji".

Ministarka Mogerini je kazala da je pozicija Italije u vezi sa proširenjem Crne Gore i drugih zemalja zapadnog Balkana, potpuno jasna i da njena zemlja podržava njihov ulazak u EU što prije.

"To je konstanta italijanske spoljne politike kojoj želimo da damo još veći impuls. Politika proširenja je glavni ključ uspjeha Evropske Unije – i NATO – u promovisanju mira, demokratije i sigurnosti u Evropi ".

"Naročito želim da istaknem saglasnost stavova Crne Gore sa spoljnom politikom EU. Ona je stopostotna. Smatram da je to bitno, jer nije lako doći do takve vrste saglasnosti".

Italijanska šefica diplomatije sastala se i sa predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem.

XS
SM
MD
LG