Linkovi

Separatisti ne odlažu referendume na istoku


Roman Ljagin, vodja izborne komisije separatističke republike Donjecku u sedištu komisije, 8. maja 2014.

Pro-ruski separatisti u istočnoj Ukrajini kažu da će nastaviti sa održavanjem referenduma o uspostavljanju nezavisnih, takozvanih “narodnih republika” uprkos jučerašnjem pozivu ruskog predsednika Vladimira Putina da glasanje bude odloženo.

Predstavnici pro-ruskih separatist u istočnim ukrajinskim regionima Donjeck i Lugansk saopštili su u četvrtak da će referendumi biti održani u nedelju 11. maja, kao što je prethodno zakazano.

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti prenosi reči Denisa Pušilina, lidera samoproklamovane Narodne republike Donjeck, da će na referendumu gradjanima biti postavljeno pitanje da li podržavaju “proglašenje državne nezavisnosti Narodne republike Donjeck”.

Gradjanima Luganska biće postavljeno isto pitanje u vezi sa takozvanom Narodnom republikom Lugansk.

Još nije jasno da li će separatist moći da organizuju glasanje širom egiona, a prema nedavnim anketama, 70% žitelja istočne Ukrajine želi da ostane deo Ukrajine.

Ruski predsednik Putin je, govoreći u sredu u Kremlju, preporučio separatistima da odlože glasanje zakazano za nedelju, kako bi se stvorili neophodni uslovi za “dijalog” izmedju njih I ukrajinske vlade. On je takodje prvi put javno nagovestio da su ukrajinski predsednički izbori 25 maja – do skoro predmet kritika iz Kremlja – “korak u pravom smeru.”

Kasnije u sredu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da bi višemesečna kriza u Ukrajini mogla da se okonča a predsednički izbori 25. maja smatraju legitimnim ukoliko vlada u Kijevu, u zamenu za odlaganje referenduma o secesiji, obustavi vojnu akciju protiv separatističkih uporišta na istoku Ukrajine i započne pregovore sa separatistima.

Sekretar ukrajisnskog saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, Andrej Parubij, izjavio je u četvrtak da će vlada nastaviti vojnu ofanzivu protiv separatista.
XS
SM
MD
LG