Linkovi

Keri: Direktni pregovori u Južnom Sudanu


Džon Keri tokom današnjeg razgovora sa predsednikom Južnog Sudana Salvom Kirom

Američki državni sekretar želi da se umesto predstavnika vlade i pobunjenika u Adis Abebi satstanu predsednik Salva Kir i lider pobunjenika Riek Mačar...

Američki državni sekretar Džon Keri pokušava da organizuje direktne razgovore između predsednika Južnog Sudana Salve Kira i pobunjeničkog lidera Rieka Mačara, u nadi da bi se tako zaustavilo četvoromesečno krvoproliće.

Keri se obratio novinarima u glavnom gradu Južnog Sudana Džumi posle razgovora sa predsednikom Kirom, koji je trajao duže od jednog sata, a potom je telefonom pričao i sa Mačarom. Kako je rekao, predviđeni razgovori mogli bi da se održe sledeće nedelje u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi, gde su raniji pregovori između predstavnika vlade Južnog Sudana i pobunjenika dali slabe rezultate.

Keri se u međuvremenu vratio u Adis Abebu, gde sutra treba da se sastane sa predsednikom Somalije Hasanom Šeikom Mohamadom, povodom, kako se očekuje, razgovora o naporima da se ta zemlja obračuna sa ekstremističkom grupom al-Šabab, koja je povezana sa al-Kaidom.

Posle toga, Keri ima još kratke posete Demokratskoj Republici Kongo i Angoli, a u ponedeljak se vraća nazad u SAD.
XS
SM
MD
LG