Linkovi

Keri: Direktni pregovori u Južnom Sudanu


Džon Keri tokom današnjeg razgovora sa predsednikom Južnog Sudana Salvom Kirom
Džon Keri tokom današnjeg razgovora sa predsednikom Južnog Sudana Salvom Kirom

Američki državni sekretar želi da se umesto predstavnika vlade i pobunjenika u Adis Abebi satstanu predsednik Salva Kir i lider pobunjenika Riek Mačar...

Američki državni sekretar Džon Keri pokušava da organizuje direktne razgovore između predsednika Južnog Sudana Salve Kira i pobunjeničkog lidera Rieka Mačara, u nadi da bi se tako zaustavilo četvoromesečno krvoproliće.

Keri se obratio novinarima u glavnom gradu Južnog Sudana Džumi posle razgovora sa predsednikom Kirom, koji je trajao duže od jednog sata, a potom je telefonom pričao i sa Mačarom. Kako je rekao, predviđeni razgovori mogli bi da se održe sledeće nedelje u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi, gde su raniji pregovori između predstavnika vlade Južnog Sudana i pobunjenika dali slabe rezultate.

Keri se u međuvremenu vratio u Adis Abebu, gde sutra treba da se sastane sa predsednikom Somalije Hasanom Šeikom Mohamadom, povodom, kako se očekuje, razgovora o naporima da se ta zemlja obračuna sa ekstremističkom grupom al-Šabab, koja je povezana sa al-Kaidom.

Posle toga, Keri ima još kratke posete Demokratskoj Republici Kongo i Angoli, a u ponedeljak se vraća nazad u SAD.
XS
SM
MD
LG