Linkovi

Rodjaci putnika traže odgovore


A Chinese relative of passengers aboard a missing Malaysia Airlines plane cries as she holds a banner in front of journalists reading 'We are against the Malaysian government for hiding the truth and delaying the rescue. Release our families unconditional

Ožalošćeni rodjaci putnika upali su u prostoriju gde je trebalo da se održi brifing za novinare, zahtevajući od Malezije da “kaže istinu” o tome šta se dogodilo avionu koji je nestao 8. marta.

Frustracija zbog nedovoljnog napretka u istrazi o nestanku aviona Malezija Erlajnsa izbila je na površinu na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare o tom slučaju, na kojoj su se kineski rodjaci nestalih putnika suočili sa malezijskim zvaničnicima.

Ožalošćeni rodjaci putnika upali su u prostoriju gde je trebalo da se održi brifing za novinare, zahtevajući od Malezije da “kaže istinu” o tome šta se dogodilo avionu koji je nestao 8. marta.

Dve trećine od 227 putnika bili su Kinezi a mnogi od njihovih rodjaka su sve više ogorčeni zbog informacija koje objavljuje Malezija, za koje kažu da su kontradiktorne i zbunjujuće. Malezijski čuvari izbacili su uplakane kineske rodjake iz prostorije i blokirali im prilaz, ali su desetine medjunarodnih I lokalnih medija snimile ceo incident.

Kada je konferencija za novinare počela, malezijski ministar odbrane Hišamudin Husein izjavio je da vlasti “daju sve od sebe” da lociraju avion i suze područje gde se odvija potraga, koje trenutno pokriva više od 7 miliona kvadratnih kilometara. Ministar je rekao da razume da su emocije pojačane i naveo da će Malezija uputiti još jednu delegaciju na visokom nivou u Peking da bi iznela dodatne detalje o potrazi.

On je otkrio da su neki od podataka izbrisani iz simulatora leta pronadjeni u kući pilota aviona, Zahari Ahmada Šaha, te da forenzičari nastoje da ih povrate. On je naglasio da nisu pronadjeni bilo kakvi dokazi da je Zahari bio umešan u neko krivično delo.
XS
SM
MD
LG