Linkovi

Ukrajina priprema povlačenje vojnika sa Krima


Pripadnik pro-ruskih snaga drži rusku zastavu u bazi ukrajinske mornarice u Sevastopolju
Pripadnik pro-ruskih snaga drži rusku zastavu u bazi ukrajinske mornarice u Sevastopolju

Kijev je takođe saopštio da će zatražiti od Ujedinjenih nacija da poluostrvo proglasi demilitarizovanom zonom; doneta i odluka o napuštanju Zajednice nezavisnih država

Ukrajina priprema planove za povlačenje vojnika i njihovih porodica sa Krima. Sekreter Nacionalnog saveta za odbranu i bezbednost Andrej Parubij rekao je da će Kijev zatražiti od Ujedinjenih nacija da poluostrvo proglasi demilitarizovanom zonom i da posreduje u povlečanje i ruskih i ukrajinskih snaga. Ukrajinska vlada takođe je odlučila da pokrene proceduru za izlazak iz Zajednice nezavisnih držva, koja je formirana posle raspada Sovjetskog Saveza, i da uvede vize za građane Rusije. Proruske snage prethodno su zauzele bazu ukrajinske mornarice u krimskoj luci Sevastopolju, dan pošto je Rusija sa lokalnim vlastima potpisala sporazum o pripajanju Krima Rusiji.

Ruske zastave vijorile su se na ulazu u bazu ukrajinske mornarice u Sevastopolju, koja je jutros potpala pod kontrolu proruskih snaga.

“Sve je u redu, nije prolivena nijedna kap krvi, nema nijedne ogrebotine ili modrice. Niko nije prebijen i nema nasilja”, izjavio je Viktor Meljnikov, pripadnik jedinice za samoodbranu u Sevastopolju.

Ukrajinski vojnici su bez pružanja otpora napustili bazu. Pojedini su njeno zauzimanje uporedili sa njemačkom invazijom na Rusiju tokom Drugogo svjetskog rata, navodeći da su vojnicima data obećanja, u zamjenu za predaju oružja.

“Ništa se nije promijenilo u odnosu na Himlera prije mnogo godina. Poruka je ista: ‘Izađite, predajte oružje i obećajte nam lojalnost i imaćete puno novca’”, kaže ukrajinski major Irina Volkova.

“Ne možemo ništa da uradimo protiv ove gomile. Sve se dogodilo spontano. Ruska i naša strana obećavali su da neće biti upada u bazu, da će problemi biti riješeni političkim putem, ali kao što vidite došlo je do zauzimanja baze”, dodao je Oleksandar Balanjuk, kapetan ukrajinske mornarice.

Ruske novinske agencije, pozivajući se na izvore iz kancelarije tužioca u Sevastopolju, prenose da je komandant mornarice Sergej Gajduk privremeno pritvoren. Izvještava se i o zauzimanju druge baze ukrajinske mornarice.

Tenzije su vidljive i u drugim vojnim bazama na Krimu, gdje su mnogi ukrajinski vojnici pod opsadom proruskih vojnika. Ukrajinski političar Vitalij Kličko zatražio je od vlade da povuče sve snage sa poluostrva da bi se zaštitili civili i vojnici i izbjegla vojna eskalacija.

“Krim je bio i ostaće dio Ukrajine. Sada je to privremeno okupirana teritorija. Ne smijemo da čekamo i rizikujemo živote ljudi, izlažući ih opasnosti”.

Zamjenik ukrajinskog premijera i ministar odbrane pokušali su danas da posjete Krim da bi ublažili tenzije, ali im to nije dozvoljeno.

“Aerodrom u Simferopolju odbio je da primi naš avion. Dobili smo zvanični telegram u kojem se navodi da avion ne može da poleti ukoliko aerodrom u konačnoj destinciji ne odobri slijetanje”, naveo je Vitalij Jarema, zamenik ukrajinskog premijera.

Pristup Krimu nemaju ni međunarodni posmatrači, dok je Rusija treći put blokirala donošenje odluke o slanju predstavnika OEBS-a u region. U Moskvi, Ustavni sud verifikovao je sporazum o pripajanju Krima Rusiji, nakon čega bi trebalo da ga ratifikuju oba doma ruskog parlamenta. Ruski predsjednik Vladimir Putin je pak naredio vladi da - što je prije moguće - poveća penzije na Krimu.

Putinova odluka da pripoji Krim Rusiji naišla je na oštre osude u Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji. Potpredsjednik SAD Džo Bajden je tokom kratke posjete Litvaniji, gdje je razgovarao sa predsjednicima baltičkih zemalja, upozorio Rusiju da će Amerika odgovoriti na bilo kakvu agresiju protiv NATO saveznika.

“Želim da jasno stavim do znanja da odlučno stojimo uz naše baltičke saveznike u pružanju podrške ukrajinskom narodu i protivljenju ruskoj agresiji. Dok god se Rusija bude kretala ovim mračnim putem, suočiće se sa sve većom političkom i ekonomskom izolacijom”.

U Vašingtonu, generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen ocijenio je da je situacija na Krimu najozbiljnija bezbjednosna kriza od okončanja Hladnog rata.

“Suština NATO-a je da se pobrine za bezbjednost i stabilnost u evro-atlantskom području. Ono što se događa na Krimu je prijetnja bezbjednosti i stabilnosti u tom regionu”.

U rješavanje krize u Ukrajini direktno se uključio i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban ki Mun, koji će se sjutra u Moskvi sastati sa ruskim predsjednikom i ostalim visokim zvaničnicima, nakon čega će u petak posjetiti Kijev.
XS
SM
MD
LG