Linkovi

Bolje stanje na američkom tržištu rada


Broj Amerikanaca koji se prvi put prijavljuju za nadoknadu za nezaposlene prošle nedelje je pao na najniži nivo u protekla tri meseca.

Dva nova izveštaja američke vlade – o broju osoba koje prijavljuju za nadoknadu nezaposlenima i maloprodaji nagoveštavaju da se najveća svetska ekonomija oporavlja posle izuzetno hladne zime koja je dovela do pada prodaje motornih vozila, broja narudžbina i prodaje postojećih kuća i stanova.

Prema izveštaju Sekretarijata za rad, broj Amerikanaca koji se po prvi put prijavljuju za nadoknadu nezaposlenima pao je prošle nedelje za 9.000, na sezonski prilagođenih 315 hiljada, odnosno najniži novo u poslednja tri meseca.

To je druga nedelja zaredom da je broj prijava pao, što nagoveštava bolje stanje na tržištu rada. Nešto pouzdanija mera, četvopronedeljeni prosek ovih prijava pao je za više od 6.000, na 330.500, najmanje od početka decembra. U odvojenom izveštaju, Sekretarijat za ekonomiju navodi se da je maloprodaja poršlog meseca porasla za 0,3 odsto, što je preokret za skoro čitav procenat, s obzirom da je u januaru zabeležen pad od 0,6 odsto.
XS
SM
MD
LG