Linkovi

Janukovič: Još uvek sam lider Ukrajine


Zbačeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič tokom konferencije za novinare u Rusiji, 11. mart 2014.
Zbačeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič tokom konferencije za novinare u Rusiji, 11. mart 2014.

Opozvani ukrajinski predsednik, Viktor Janukovič, danas je okrivio svoje protivnike za poteze Krima ka otcepljenju od Ukrajine i istakao da je i dalje predsednik i glavnokomandujući te zemlje.

Viktor Janukovič je opoziciju okrivio u govoru u u ruskom gradu Rostovu na Donu tokom drugog pojavljivanja u javnosti od kako je prošlog meseca pobegao iz Kijeva nakon višemesečnih anti-vladinih protesta.

Osudivši ukrajinske prelazne vlasti kao „ekstremiste“ zbačeni lider je nazvao planove nove vlade da održi izbore 25. maja „bespravnim“ i „ilegalnim“. On je takodje okrivio prelaznu vladu za tenzije na Krimu i u drugim delovima južne i istočne Ukrajine.

Janukovič se oštrim rečima osvrnuo na Sjedinjene Države i njihovu ponudu zajma u vrednosti od milijardu dolara prelaznoj vladi, rekavši da vlada u Vašingtonu nema pravo da „daje novac banditima“.

Nezavisno od toga, regionalna skupština na Krimu danas je usvojila „deklaraciju o nezavisnosti“ u kojoj se navodi da će to poluostrvo sebe proglasiti nezavisnom državom ukoliko stanovnici u nedelju glasaju da se priključe Rusiji kao republika. Ukrajinska nacionalna vlada je pak saopštila da čitava Ukrajina mora da glasa na bilo kakvom eventualnom referendumu da dopusti Krimu da se pripoji Rusiji.

Takodje, vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika Oleksandr Turčinov je najavio formiranje nove Nacionalne garde u odgovor na konflikt sa Rusijom.

U medjuvremenu, američki državni sekretar Džon Keri je danas razgovarao sa ruskim ministrom inostranih poslova, Sergejom Lavrovim, o trenutnoj situaciji u Ukrajini.

Predstavnica Stejt departmenta je istakle da je Keri svom ruskom kolegi rekao kako je „neprihvatljivo“ da ruske snage i „paravojne snage“ i dalje preuzimaju stvari u sopstvene rugke u Ukrajini.

Keri je takođe rekao da poštuje činjenicu da Rusija ima interese na Krimu, ali je dodao da to ne opravdava vojnu intervenciju u regionu, posebno upotrebu sile.

Francuski ministar inostranih poslova Loran Fabijis, u međuvremenu, je danas izjavio za Francuski inter radio da bi zapad već ove nedelje mogao da uvede sankcije Rusiji ukoliko Moskva ne odgovori pozitivno na predloge da smiri krizu na Krimu.
XS
SM
MD
LG