Linkovi

Klintonovi - važan faktor na izborima 2014.


Bivši predsednik Bil Klinton i Hilari Klinton na ceremoniji polaganja zakletve Terija Mekolifa kao guvernera Virdžinije.

Bivši predsednik Bil Klinton i njegova supruga Hilari, bivša državna sekretarka, ove godine će biti veoma angažovani u kampanjam demokratskih kandidata na izborima za Kongres.

2014. je godina kada se održavaju kongresni izbori u SAD i američki birači mogu da očekuju da će vrlo često vidjati bivšeg predsednika Bila Klintona i njegovu suprugu, bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton. Oni su veoma traženi da pomognu demokratskoj stranci u kampanji njenih kandidata. To bi takodje moglo biti od koristi za Hilari Klinton ukoliko odluči da se 2016. kandiduje za predsednicu.

Očekujte da često vidjate ovakav priyor 2014... Bil Klinton vodi kampanju u ime demokrata, u ovom slučaju kandidatkinje za Senat iz Kentakija.

„Veoma je važno ko će odneti pobedu na ovim izborima i Alison Landeran Grajms bi trebalo da pobedi, a to će uz vašu pomoć i biti slučaj“, poručuje biračima Bil Klinton.

Hilari Klinton je i dalje popularna i demokrate žele da iskoriste taj njen status zvezde.

Bivši predsednik je takodje deo novog video spota Demokratske stranke o pravu glasa.

„Obaranje barijera i širenje prilika je uvek bilo tipično za našu zemlju i uporište je Demokratske stranke“, govori Bil Klinton u tom spotu.

Bil Klinton će verovatno igrati ključnu ulogu ukoliko Hilari Klinton donese odluku da se kandiduje za predsednicu 2016. Ona se polako sve više pojavljuje u javnosti, uključujući nedavni skup u Njujorku.

„Jedan od najboljih saveta koji sam ikada čula potekao je od Elenor Ruzvelt 1920-tih. Ona je rekla da bi žene u politici ili u državnoj službi trebalo da imaju kožu kao nosorog. Mislim da tu ima istine.“

Hilari Klinton uveliko vodi u anketama o javnom mnjenju medju mogućim kandidatima za 2016. i njena kandidatura će pružiti energiju ženama u Demokratskoj stranci, kaže analitičar Stiven Hes.

„Ono što će biti posebno u slučaju Hilari Klinton, mada je to sve više slučaj širom sveta, imaćemo prvu ženu predsednika SAD i mislim da bi to do izvesne mere bio faktor u njenu korist u smislu stepena do kojeg bi mogla da mobiliše žene koje čine više od polovine populacije.“

Medjutim, izbori su tek za više od dve godine, kaže Hes, što je jako dug period u politici.

Toliko se mnogo stvari može dogoditi u dve godine i siguran sam da medju demokratama vlada izvesno strahovanje da je njihov kandidat već odredjen.“

S obzirom da nema jasnog favorita na republikanskoj strani, republikanski strateg Ron Bondžan priznaje da bi Hilari Klinton bila izvanredan kandidat.

„Trebaće nam neko harizmatičan, pametan i mudar i biće interesantno videti ko će se pojaviti.“

Medjutim, birači će verovatno tražiti promenu pošto predsednik Obama ode sa položaja i analitičar Stjuart Rotenberg smatra da to predstavlja izazov.

Naredni demokratski kandidat, ko god da to bude, moraće da osigura da vodi veoma odvojenu, odredjenu drugačiju vrstu kampanje.“

Hilari Klinton će, prema očekivanjima, do kraja ove godine odlučiti da li da se kandiduje za predsednicu.
XS
SM
MD
LG