Linkovi

Odloženo sudjenje novinarima Al Džazire


Novinari čekaju ispred suda u blizini zatvora Tora za vreme sudjenja grupi od 20 novinara.

20 novinara, medju kojima je četvoro stranih državljana, optuženo je za širenje “lažnih informacija” o Egiptu ili za pripadanje Muslimanskom bratstvu koje je vlada proglasila za terorističku grupu.

Egipatski sud privremeno je odložio sudjenje grupi od 20 novinara, medju kojime je troje novinara televizije Al Džazira, u slučaju za koji mnogi kažu da jasno pokazuje gušenje slobode govora u Egiptu.

Novinari, medju kojima je četvoro stranih državljana, optuženi su za širenje “lažnih informacija” o Egiptu ili za pripadanje Muslimanskom bratstvu koje je vlada proglasila za terorističku grupu. Od dvadeset optuženih novinara, osmoro se nalazi u pritvoru, dok se ostalima sudi u odstustvu.

U prvom pojavljivanju pred sudom, otpuženi su se izjasnili da nisu krivi. Nakon što njihovi advokati nisu uspeli da izdejstvuju njihovo puštanje pod kaucijom, sudjenje je odloženo za mart. Otac jednog od optuženih novinara, Australijanca Pitera Grestea, rekao je novinarima da se nada da će njegov sin biti uskoro pušten na slobodu.

Televizija Al Džazira je bazirana u Kataru, koji podržava Muslimansko bratstvo i bivšeg egipatskog predsednika Mohameda Morsija. Od kada je egipatska vojska zbacila Morsija s vlasti, ona kritikuje Al Džazirino izveštavanje o dogadjajima u Kairu kao pristrasno u korist Bratstva. Medjutim, direktori te medijske kuće su odbacili otpužbe protiv svojih novinara kao “apsurdne i lažne.”
XS
SM
MD
LG