Linkovi

Velika snežna oluja pogodila SAD


Snow, Washington DC
Snow, Washington DC

Snežna oluja, zbog koje je više od 700 hiljada ljudi ostalo bez struje uglavnom na jugoistoku Sjedinjenih Država, zahvatila je danas severoistočne delove zemlje

Od Džordžije do Mejna, izdata su upozorenja na nevrijeme, u kojem je do sada poginulo više od 10 osoba.

Snažna zimska oluja, praćena obilnim sniježnim padavima, susnježicom i kišom, pogodila je veliki dio američke istočne obale i izazvala brojne probleme milionima stanovnika. Prijestonica Vašington danas je potpuno blokirana, s obzirom na to da je palo gotovo 30 centimetara snijega, a u pojedinim područjima u okolini grada i blizu pola metra.

Federalna vlada, lokalna administracija i škole su zatvorene, prekinut je autobuski saobraćaj, a željeznički poremećen, dok je stanovnicima preporučeno da ostanu kućama. Glavni aerodrome - Dales i Regan - su zatvoreni.

Širom Sjedinjenih Država, gdje su upozorenja na nevrijeme izdata u 19 saveznih država od Alabame do Mejna, otkazano je više od 5.000 letova. Terminali na njujorškom aerodromu La Gvardija gotovo su prazni, nakon što su avioni prizemljeni zbog nevremena.

"Nema izlaza. Bijesna sam i razočarana, ali šta da radim. Avionska kompanija mi je rekla da ostanem ovdje i čekam. Rezervisali su mi novi let i rekli da ću moći da otputujem sjutra ujutro. Ali, ko zna”, kaže putnica iz Šangaja, Lusi Lu.

"Ovo je duga zima, koja će trajati još 35 do 45 dana. Preživjećemo”, ističe Anil Andrade iz Toronta.

Snežna oluja paralisala Vašington
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00
Škole u Njujorku takođe su zatvorene, dok stanovnici pokušavaju da se izbore sa šestom sniježnom olujom. Očekuje se da će do sjutra pasti više od 30 centimera snijega. Evo kako su Njujorčani i turisti reagovali na nove sniježne padavine:

Užasno je, ali šta da se radi. U pitanju je majka priroda.”

“Nisam vidjela ovakvu zimu stvarno dugo vrijeme ili možda nikada”.

“Volio bih da nisam ovdje”.

Na jugu zemlje, gdje je najgore nevrijeme uglavnom prošlo, pojedina područja su I dalje pod ledom. Oluja” istorijskih razmjera”, kako ju je nazvala Nacionalna meteorološka služba iza sebe je ostavila polomljeno drveće i dalekovode, haos na autoputevima, te stotine hiljada stanovnika bez električne energije.

Putevi su prekriveni ledom, dok su u Džordžiji škole zatvorene, a ulice puste treći dan zaredom. Izvan glavnog grada Sjeverne Karoline Rolija, napuštena vozila prekrivaju puteve. Predsjednik Barak Obama ranije je proglasio stanje katastrofe u Južnoj Karolini i svim sjevernim okruzima u Džordžiji, kako bi omogućio pružanje federalne pomoći.
XS
SM
MD
LG