Linkovi

Vlada razmatrala ponude za KAP


Među četiri ponude koje su otvorene prošle sedmice, u javnosti se najveće šanse se daju nikšićkom Unipromu.

Vlada Crne Gore razmatrala je danas ponude za kupovinu imovine nekada najvećeg crnogorskog preduzeća - Kombinata aluminijuma. Među četiri ponude koje su otvorene prošle sedmice, u javnosti se najveće šanse se daju nikšićkom Unipromu, iako stečajni postupak u Privrednom sudu još nije okončan.

Prispjele ponude za KAP ministar ekonomije Vladimir Kavarić je ocijenio ozbiljnim i kazao da imaju razvojnu komponentu, ali nije mogao da ocijeni koja je od njih najbolja.

"To bi bilo uplitanje u rad Privrednog suda da kažem koja je ponuda najbolja", kazao je Kavarić.

Kako je dodao, Vlada je spremna da se formira biznis zona za područje KAP-a, Prerade i kovačnice, i da razgovara sa svim potencijalnim investitorima o potraživanjima.

Inače, ponude za kupovinu imovine KAP-a otvorene su prošle sedmice, a dostavili su ih četiri firme, od kojih dvije žele da kupe samo dio imovine Kombinata.

Ponuda nikšićke firme Uniprom od 28,5 miliona EUR miliona, zapošljavanje 300 radnika i investicije od 76 miliona eura, za sada se kotira veoma visoko.

I stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić ocijenio je ponudu nikšićke firme kao najozbiljniju, dok ponudu firme Get Sales koja za dio imovine KAP-a nudi 5,1 hiljadu eura, ali i 700 miliona eura investicija i zapošljavanje tri hiljade radnika, Perišić smatra neozbiljnom.

Elektroprivreda Crne Gore, međutim, nezadovoljna je zahtjevom kompanije Uniprom, koja traži da joj se u narednih pet godina garantuje cijena struje za potrebe rada Kombinata aluminijuma u iznosu od 35 eura plus tri eura za troškove prenosa jer bi u tom slučaju godišnje gubili više od 10 miliona eura.

To što je EP nezadovoljna tom cijenom ne znači da neće pristati na aranžman, ako Vlada novcem građana bude dodala subvencije za struju KAP-a do tržišne cijene.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić kazao je da na današnjoj sjednici Vlada nije raspravljala o eventualnim novim subvencijama za struju novim investitorima za Kombinat aluminijuma.

"Elektroprivreda, Crnogorski elektroprenosni sistem i regulator treba da se izjasne po tom pitanju, nakon čega će Vlada moći da zauzme stav", rekao je Kavarić nakon sjednice Vlade.

On je kazao da Vlada želi direktan dogovor između ponuđača i EPCG, pa ako oni ne postignu taj dogovor, Vlada će imati svoj stav.
XS
SM
MD
LG