Linkovi

Bivši ministar Čata ubijen u Bejrutu


Mesto eksplozije u centru Bejruta, 27. decembra 2013.
Mesto eksplozije u centru Bejruta, 27. decembra 2013.

Bivši libanski ministar finansija Mohamad Čata, glasni kritičar režima sirijskog predsednika Asada, i još najmanje četovoro osoba ubijeno je u bombaškom napadu u centru Bejruta.

Desetine ljudi ranjene su u eksploziji u blizini sedišta vlade, posle koje se iznad centra grada uzdigao gusti oblak crnog dima. Eksplozija je raznela stakla na obližnjim zgradama, u neki automobili su se zapalili dok su gradjani u panici bežali sa mesta napada.

Visoki libanski zvaničnik zadužen za bezbednost, predsednik Vrhovnog saveta odbrane Mohamad Keir dao je izjavu za medije:

"U velikoj eksploziji stradao je jedan mučenik – ministar Čata – neka počiva u miru. Uz njega je još pet mučenika, a prema preliminarnim procenama u napadu je bilo 70 ranjenih od kojih je sedam u kritičnom stanju.”

Čata, sunitski musliman, bio je ugledni ekonomista i visoki savetnik bivšeg premijera Saada Haririja. Prethodno je bio ambasador Libana u Vašingtonu. Bio je glasni kritičar sirijskog predsednika Bašara al-Asada. Njegova poslednja poruka na Tviteru, objavljena sat pre bombaškog napada, kritikovala je libansku militantnu grupu Hezbolah, koja u sirijskom gradjanskom ratu podržava predsednika Asada.

Bivši libanski premijer Fuad Siniora rekao je novinarima da ubica bivšeg ministra Čate, ko god to bio, ima veze sa Sirijom.

"Isti ubica, zajedno sa svojim saveznicima u Libanu, saveznicima od Dere preko Alepa do Damaska i svih delova Sirije, isti ubica napada heroje Libana od oktobra 2004. godine do danas. Dve nedelje pred početak rada medjunarodnog suda za istragu ubistva premijera, mučenika Rafika al-Haririja, oni su ubili Mohamada Čatu. Istom ubici koji napada heroje Libana danas je meta bio naš heroj, sin Tripolija, Mohamad Čata.”

Današnji napad dogodio se uoči sudjenja nekolicini članova Hezbolaha pred specijalnim tribunalom UN za Liban, koji istražuje ubistvo bivšeg premijera Rafika Haririja.
XS
SM
MD
LG